Andlight Graypants Sustainable3
Lampeproducenten Graypants er et af de mest bæredygtige brands i 2020.

Her er din nye bæredygtige lampe

Design En ny digital tjeneste skal gøre det nemmere for forbrugere at vælge en bæredygtig lampe.

Det er lidt af en jungle at finde ud af, hvordan man som forbruger bedst skåner klimaet. Det gælder også designbranchen, som i disse år kæmper for at finde nye løsninger, der er mindre belastende.

Af samme årsag har AndLight, der forhandler designerlamper (andlight.com), udviklet en onlineplatform, som som gør det lettere at vælge den lampe, som er mest bæredygtig.

Ud fra et sæt kriterier analyserer platformen de mere end 8000 designerlamper, som herefter tildeles et bæredygtighedsmærke, alt efter hvordan de lever op til internationale miljømæssige kriterier.

Det sker for at give forbrugerne overblik over den grønne dagsorden inden for designlamper.

"Forbrugerne har et ønske om at handle mere bæredygtigt, men de ved ikke, hvor de skal lede”, udtaler CEO for AndLight, Mads Saabye Jørgensen, i en pressemeddelelse, hvor han uddyber, at det også giver mulighed for at fortælle om de mange initiativer, designere arbejder på i disse år.

“Der findes utrolig mange spændende brands, der gør en kæmpe indsats. Nu er det op til os at blive bedre til at fortælle om deres arbejde og vise deres smukke designs,” tilføjer Mads Saabye Jørgensen.

Flere kriterier

For at få et bæredygtighedsmærke, skal designet leve op til mindst et ud af en række kriterier og certificeringer. Det bliver blandt andet evalueret, om det lever op til en række internationale standarder - herunder FN’s verdensmål, EU Ecolabel og Global Recycling Standard.  

Den nye digitale løsning analyserer også, hvilke materialer designeren har brugt, miljøpåvirkning i produktionen, og om der er blevet genbrugt eller “upcyclet” materialer. 

På den nye platform er blandt andre firmaet Graypants https://www.graypants.dk/ fremhævet, da det opfylder tre kriterier for bæredygtighed. Derfor er det beskrevet som et af de mest bæredygtige brands. De fremstiller blandt andet lamper af genbrugt pap-emballage.

Mads Saabye Jørgensen understreger samtidig, at håbet er, at forbrugeren vælger at købe et stykke design, som kan holde i mange år.

“Hele vores tilgang til design er, at det ikke skal skiftes ud hele tiden. At købe en designerlampe skal ses som en investering til hjemmet, der gerne skal holde en livstid, hvis ikke man sælger den videre eller giver den videre,” siger han.

Se en video fra Graypants.