"Hold nal­ler­ne fra SU’en – ud­dan­nel­se er for alle, ikke kun dem, der har råd"

Debatindlæg Debatindlæg af forbundsformand Jannik Frank Petersen bragt i Børsen den 1. november 2021.

For vel første gang i historien er der en reel chance for, at 3F, Metal og FOA i år bliver inviteret med til julefrokosten i CEPOS. Sammen med AE har de alle fundet fælles fodslag: SU’en på kandidatdelen af de videregående uddannelser skal væk. Og vupti, sådan frigør man 2,3 mia. kr. Men det er hverken rimeligt eller velovervejet at fjerne SU’en fra de danske kandidatuddannelser. Det er at spille hasard med vores uddannelsessystem.

Vi kan bruge pengene til at uddanne flere faglærte, sagde Lars Andersen fra AE i Børsen 21. oktober. Og ja, som en fagforening, der også organiserer faglærte, skal vi være de første til at støtte flere ressourcer til erhvervsuddannelserne. Men jeg mener ikke, at det er rimeligt at ofre SU’en, fordi politikerne i mange år har skåret på erhvervsuddannelserne. Vi må have råd til både at bibeholde SU’en og løfte kvaliteten af vores uddannelser. Mette Frederiksen sagde det klart i årets åbningstale til Folketinget: “Danmark er fattigt på råstoffer. Vi lever af at være dygtige.”

Se på Norge, Sverige og Finland, siger Cepos. De bruger meget færre penge på uddannelsesstøtte. Ja, men omvendt kunne man spørge, om ikke de skulle se på os? Det er ikke givet, at det er en idé blot at gøre som andre gør. Når det kommer til vores uddannelser, så kræver det en langt større sikkerhed i analysen af fordele og ikke mindst ulemper, før man rokker fundamentalt ved noget. Se blot på, hvad en politisk slingrekurs gjorde ved folkeskolen.

Hvis vi fjerner SU’en fra kandidatdelen, er det slut med et uddannelsessystem, hvor det at tage en videregående uddannelse ikke kræver gældsætning. Fra at kunne koncentrere sig næsten udelukkende om studierne, så vil der opstå en økonomisk og mental barriere. Lad os derfor bevare et uddannelsessystem, hvor uddannelser er for alle. Ikke kun dem, der har råd. Hvor det ikke er penge hjemmefra, der afgør, om du klarer at gennemføre en uddannelse. Lad os give de studerende tid til at fokusere på studierne og ikke en voksende gæld til staten. Det gør vi bedst ved at bevare en SU, der gennem årtier har bevist sit værd.

Jannik Frank Petersen, forbundsformand i TL