Julien De Smedt Othalo Plastic Housing. Crdit JDSA
Norske Othalo og JDS Architects står bag et projekt, hvor plastaffald omdannes til byggematerialer. 8 tons plastaffald kan omdannes til en bolig på 60 kvadratmeter. De første huse forventes at stå klar i 2022.

Huse lavet af plastaffald

Genbrug Boligmangel og plastforurening er store problemer i de større byer i Afrika. JDS Architects og Othalo vil slå to fluer med et smæk og bygge billige huse af genanvendt plast.

De senere år har genbrug af byggematerialer som beton, træ og mursten været i fokus, men hvorfor stoppe der?

Sammen med den norske startup Othalo er Julien de Smedt Architects netop nu i færd med at udvikle en serie modulbaserede huse, konstrueret af genanvendt plast.

Hvert hus vil udgøre 60 kvadratmeter og bestå af omtrent otte ton plastaffald.

Projektet er støttet af FNs program UN Habitat, der fokuserer på bæredygtig byudvikling.

I første omgang er det planen at husene skal opstilles i Afrikas større, hurtigtvoksende byområder som eksempelvis Nairobi, hvor der er hårdt brug for billige boligløsninger. 

Indsamlet lokalt 

Planen er at den anvendte plastic skal indsamles i nærområderne.

På den måde kan man både gøre en indsats mod den massive ophobning af plastaffald og sikre byggematerialer i et område, hvor traditionelle byggematerialer kan være en mangelvare.

Det er ligeledes planen, at modulerne skal laves på lokale fabrikker, hvoraf den første skal bygges i Kenya næste år.

Indtil videre er Othalos fabrik i Estland i fuld gang med at producere moduler til tre prøvehuse, der skal opføres i henholdsvis Nairobi, Yaoundé og Dakar.

Husene forventes klar til masseproduktion i starten af 2022.

På sigt er planen at byggemetoden kan bruges til også at opføre mobile enheder til opbevaring af mad og medicin, opholdsenheder til flygtninge samt større enheder som hospitaler og skoler.

Med en årlig import på omkring 230 tons plast alene i Afrika er der materiale nok at tage af.

Læs mere på Unhabitat.org