”Hvorfor skal vi behandle hinanden som skidt?”
Stof2000, DAY Birger et Mikkelsen, S’NOB, Bruuns Bazaar, Noa Noa … Og nu Matinique hos DK Company.
Rie Jeldtoft Jensens generalieblad er flot, men også mere omskifteligt, end hun lige stod og forestillede sig ved uddannelsens afslutning i 2008.
Hun ramte arbejdsmarkedet, da finanskrisen begyndte at gnave, og det kunne i den grad mærkes.
”Inden jeg tog til samtalen hos DAY, overvejede jeg at sige ja, selv hvis det var et ulønnet job. Jeg var ret desperat for at komme i gang,” husker hun.
Det første ’rigtige job’ som assistent blev heldigvis lønnet, og Rie Jeldtoft Jensen priser sig i dag lykkelig over, at hun ikke knoklede for ingenting.
Det er hun nemlig principielt imod:
”Gratis arbejdskraft er simpelthen udnyttelse af unge mennesker, der bare vil have en fod indenfor.”
Men principperne er til dels en luksus, erkender hun.
Noget, du først kan holde rigtigt fast i, når du har kæmpet dig frem i denne omskiftlige verden.
”Jeg var ansat i to virksomheder, der senere gik konkurs. Det siger sig selv, at du bliver usikker og ikke tør kræve en hel masse,” siger Rie Jeldtoft Jensen, som er rigtig glad for sin stilling som konstruktør hos Matinique, hvor hun arbejder side om side med designere og indkøbere.
Mystisk og gammeldags arbejdskultur
Rie Jeldtoft Jensen er en af de mange i designbranchen, der allerede i begyndelsen af 30’erne kan fremvise et langt og bredspektret CV.
Nyuddannede bliver ligefrem opfordret til at skifte job ofte, så de får så meget erfaring som muligt.
Men den 33-årige konstruktør mener ikke, det skal ske på bekostning af arbejdsmiljøet – og måden, man behandler hinanden.
”Branchen skal altså være bedre til at omfavne nyuddannede. At tage dem ind under vingerne og inspirere dem i den hårde proces, det er at komme ind i varmen.”
Hun mener, at det mange steder står sløjt til med opførslen over for unge medarbejdere, og det gælder ikke kun fra arbejdsgivernes side, men også i forholdet mellem de nye og mere erfarne kolleger.
”Der er en mystisk og gammeldags arbejdskultur. Hvorfor er det, at assistenter ofte behandles skidt og låses fast i roller, hvor de bare rydder op? Det er, som om mange glemmer, at de selv har været nye engang,” siger Rie Jeldtoft Jensen.
Fik skældud for forkert mælk
Hun er ikke et øjeblik i tvivl om, at hun i dag har mere at stå imod med i stressede perioder, fordi hendes indkøringsfase hos DAY var respektfuld.
”Jeg kom i en afdeling med nogle rigtigt søde mennesker, der gav mig ansvar. Det lærte jeg meget af.”
Rie Jeldtoft Jensen vender tilbage diskussionen omkring praktikanters arbejdsvilkår:
”Mange virksomheder er nødt til at have praktikanter ansat for at nå det hele. Men det skal opfattes som et ansvar, og praktikperioden skal tilrettelægges på en måde, så begge parter får noget ud af den. Der, hvor jeg var i praktik under uddannelsen, var vi tre praktikanter, og ingen af os kunne bruge disse erfaringer bagefter. Jeg kan bl.a. huske, at jeg fik skældud over at købe den forkerte mælk til kaffen.”
Hun understreger dog samtidig, at designverdenens tiltrækningskraft også ligger i tempoet og den hektiske energi. Den dynamik, som presser unge til at være i konstant beredskab.
”Der sker hele tiden forandringer, og det er noget af det bedste ved branchen. Du lærer at være omstillingsparat fra første dag på arbejdspladsen, når du arbejder med mode.”
Rie Jeldtoft Jensen
- 33 år
- Pattern Maker hos Matinique, DK Company
- Bachelor i Industriel Design speciale i Pattern Design, TEKO, juni 2008