484A4725
Viking Life-Saving Equipment – i daglig tale kaldt Gummibådsfabrikken – har siden 1960 med succes haft fokus på at udvikle produkter, der øger sikkerheden til søs.

I sikkerhedens tjeneste på gummibådsfabrikken

I Esbjerg ligger en af verdens førende producenter af redningsudstyr. Viking Life-Saving Equipment, eller bare Gummibådsfabrikken, beskæftiger et stort antal teknikere. Mød fire af dem her.

I en af de store haller på Viking Life-Saving Equipment i Esbjerg hænger et stort banner. “Husk - andres liv afhænger af jeres arbejde,” står der med store røde bogstaver.

Det skal minde om, hvad den 62 år gamle virksomhed er sat i verden for: At redde liv. En ambition, der begyndte med en orange redningsflåde i 1960, og som i dag beskæftiger over 3.000 mennesker på verdensplan. ­Teknikeren har været på besøg for at få indblik i, hvad det vil sige at arbejde i sikkerhedens ­tjeneste.

Herunder kan du møde fire teknikere, der hver især gør deres til at gøre Viking til et af verdens førende producenter af redningsudstyr.

484A4466
Foto: Kåre Viemose

Viking Life-Saving Equipment

  • Grundlagt i 1960 i Esbjerg.
  • VIKING’s redningsflåder, evakueringssystemer, livbåde og kraner, redningsbåde, ar­bejdsdragter, branddragter,redningsdragter og veste beskytter hver dag passagerer og besætninger på mange af verdens største krydstogtog fragtskibe og bidrager til sikre forhold for medarbejdere på nogle af verdens mest avancerede offshore platforme og havvind­møller. VIKING leverer og servicerer også sikkerhedsudstyr til søværnet, fiskeriet, helikopteroperatører, brandvæsner og fritidssejlere over hele verden.
  • Beskæftiger mere end 3.000 mennesker fordelt på 8 produktionsfaciliteter, 85 kontorer, 3 træningsakademier og mere end 275 service­stationer på verdensplan.
  • Blandt de ansatte er en lang række TL-medlemmer, herunder tekniske designere, industrielle designere, teknikere og tekniske assis­tenter, maskinteknikere, produktions­teknologer og konstruktører.
  • Har opkøbt en række virksomheder, herunder den nu tidligere konkurrent og producent af redningsbåde Norsafe, Drew Marine FSR og det innovative brandslukningssystem til containere, HydroPen.
  • Har reddet mere end 5.000 liv på verdensplan (­baseret på indberetninger, hvor Viking-produkter har været brugt til redning).

“Det er jo ikke beklædning i klassisk forstand”

Jeg samler idéer fra designer og kunder, som så bliver til et produkt, der er med til at redde liv. Sådan kan man godt beskrive mit arbejde i én sætning.

Jeg udvikler redningsdragter og redningsveste til alt, hvad der har med vand at gøre. Her sidder jeg med alt fra dragter til helikopterpiloter, der flyver offshore, til fiskere, der skal have en vest eller dragt, til hvis uheldet er ude.

Mit arbejde består i at lave dragter og veste efter kundens behov og krav, og deri ligger en stor opgave i at få deres ønsker til at gå op med, hvad der kan lade sig gøre i forhold til gældende godkendelser og sikkerhedskrav. Så i min arbejdsdag skal der tages nogle valg, for indimellem lander nogle idéer på mit bord, som ikke kan lade sig gøre.

Det handler jo, som alt andet her på Viking, om sikkerhed. Og sikkerhed stiller nogle gange stolen for døren og gør kundens ønske umuligt, desværre. Det kan være, kunden ønsker en lomme eller et logo et bestemt sted, hvor det bare ikke harmonerer med sikkerheden. Det er jo ikke beklædning i klassisk forstand, vi laver her på Viking.

Sidst, men ikke mindst, skal alting også afstemmes med den økonomiske ramme, der er i det.

484A4603
Foto: Kåre Viemose


Sarah Schulze, 
32 år
Pattern designer
Ansat siden 2014

Der er ikke plads til tvivl

En vigtig opgave i mit arbejde er at finde den helt rigtige og præcise måde at formulere en instruktion på.

Jeg sidder til dagligt med de manualer til vores MES-systemer (masseevakueringssystemer, red.), som vores serviceteknikere rundt omkring i verden orienterer sig efter, når de installerer og servicerer vores produkter hos kunderne.

Der sker løbende udvikling og forbedring af vores produkter, så en del af mit arbejde handler også om at samarbejde med ingeniører og projektledere, da det at udvikle produkterne og ud­­arbejde manualer til dem går hånd i hånd.

Det er meget vigtigt, at der ikke opstår tvivl eller misforståelser, når produkterne pludselig skal i brug i den virkelige verden. Der er simpelthen ikke plads til tøven eller fejltagelser.

En af mine faglige udfordringer består i kontinuerligt at forbedre og kvalitetssikre mit arbejde. At have forståelsen for serviceteknikerens behov, og videreformidle teknisk instruktion, letforståeligt og kortfattet. Tanken om, at man går på arbejde hver dag og bidrager til at redde liv i verden, vil altid være baggrunden for min motivation.

484A4697
Foto: Kåre Viemose


André Andersson, 50 år
Teknisk designer
Ansat siden 1995

Et puslepil, der skal gå op

Man kan nok med rette kalde mig et bindeled mellem Vikings produkter og kundens produkter.

Som project manager laver jeg nemlig de installationer, der skal til, når kunden bestiller et sæt redningsudstyr til et skib. Helt lavpraktisk fungerer det sådan, at jeg lytter til kundens behov og ønsker, hvorefter jeg kigger på en tegning af skibet ud fra nogle beregninger. Ud fra det kan vi se, hvor mange flåder, der skal til at dække skibets reelle behov.

Det er yderligere min opgave at få produkterne placeret og, i samarbejde med værftet, at få flyttet rundt på det hele, indtil vi har en installation, der er funktionel for skibets indretning og personale, samtidig med at det respekterer sikkerhedskravene. Det er der en stor opgave i.

Jeg bliver fagligt udfordret af det konstante krav om at få alting til at gå op i en højere enhed. Der skal altid og vigtigst tages hensyn til sikkerheden, men samtidig skal det jo også være en god deal for kunden. Man kan ikke sætte pris på sikkerhed, men det skal jo gå op, og det er en udfordring at gøre alle glade. Et puslespil.

484A4488
Foto: Kåre Viemose


Rose-Marie Sørensen, 54 år

Teknisk designer
Ansat siden 2019

Tillidsrepræsentant, ambas­sadør og Viking i blodet

Med mere end 40 år på Viking har Evy Bro været med fra dengang, man tegnede i hånden. Som produktansvarlig for produkter inden for system- og specialflåder (redningsflåder, red.) til shoot og platforme (udstyr til at flytte besætning fra skib til redningsflåde, red.) har hun været en vigtig brik i processen mellem kunde og produktion.

I mellem opgaverne har der også været tid til hvervet som tillidsrepræsentant i mere end 25 år, samt en ud­­nævnelse som ambassadør.

I dag er hun på efterløn, men bruger de næste 3 måneder på at overlevere 40 års viden. Og det giver anledning til at se arbejdet på “gummibådsfabrikken” udefra.

“Det har altid været en virksomhed, der er afhængig af dygtige teknikere. Som tekniker har man gode muligheder for at efteruddanne sig og udvikle sig i nye retninger. Det har jeg selv, og mange af mine kolleger, gjort”.

“Der er sket meget igennem tiden, men det er et grund-DNA, at alt hvad vi foretager os har betydning for andre menneskers sikkerhed. Det vi laver, det skal virkelig gøres ordentligt. Og det må man bare sige, at det er i grove træk historien om Viking”.


Evy Bro, 64 år

Teknisk assistent
Ansat siden 1982