Silviabo-boklok-ikea1305.jpg

IKEA-huse til ældre og demente

Byggeri IKEA og Skanska samarbejde med den svenske dronning Silvias demensorganisation Silviahemmet om et kommende byggeri, rettet specifikt mod ældre og demensramtes behov.

Projektet, der har fået navnet Silviabo, er en videreførelse af IKEAs hidtidige arbejde med præfabrikerede byggemoduler, BoKlok, der indtil videre er blevet opført i Sverige, Norge, Finland og senest også det sydlige England.

Silviabo opbygges ligesom BoKlok af præfabrikerede træelementer, der bliver samlet på byggepladsen.

Typisk vil byggeriet være to til fire etager, og bliver en blanding af lejligheder med et eller to soveværelser med solpaneler, grønne tag – og selvfølgelig møbleret med IKEA-møbler.

Silviabo adskiller sig dog på en lang række områder fra de eksisterende BoKlok-bebyggelser, blandt andet bliver der mere tydelig skiltning, let kørestolsadgang, ekstra brede døråbninger uden tærskler, ekstra lys og automatiske døråbnere.

Derudover vil alle badeværelser være indrettet med håndtag ved toilet og bad og plads til at den ældre skal kunne få hjælp med at komme i bad.

Der vil også være parkering og ladestationer til el-kørestole i umiddelbar nærhed af hoveddøren.

Det gode seniorliv
I alt er der lavet omkring 100 modificeringer af BoKlok, med det formål at skabe hjem, hvor de ældre kan blive boende længst muligt, også hvis den ene ægtefælle skulle få problemer med demens eller lignende.

Det gode seniorliv handler om livskvalitet, og derfor er der også lagt stor vægt på det sociale aspekt med fælles haver, bænke foran boligerne, så man let kan få en sludder med naboen, og et fælleshus med mulighed for fællesspisning og andre aktiviteter.

Projektet er blevet til på baggrund af det stadigt stigende behov for funktionelle og billige ældreboliger, der præger ikke alene Sverige men også en lang række andre lande, hvor der er mangel på ældreboliger, der er til at betale.

I dag er hver femte svensker over 65. I 2050 vurderes tallet af være steget til hver fjerde.

De første seks lejligheder i Silviabo-projektet er netop blevet færdiggjort i Stockholm, og der arbejdes på projekter på en række andre lokationer.

Læs mere