CATCH-KEYSHOT.14edit.jpg

Industrielt design måler HIV

Design En britisk designer har udviklet et testværktøj, så du kan teste dig selv for HIV.

Med et nyt stykke industrielt design, Catch, udtænkt af britiske Hans Ramzan, er det nu muligt at måle virus i blodet hjemme.

Ramzan ønskede at skabe et stykke industrielt design, som gør indbyggerne i især udviklingslande mindre afhængige af vestlige donationer, og som gør det muligt at springe et led over ved at lade dem teste sig selv.  

Det nye stykke design er endnu ikke sat i produktion, men har allerede modtaget opmærksomhed på en række designsites.

Tre step

Catch indeholder en testenhed, som registrerer HIV-virusset, og fungerer gennem tre step. Først lader man fingeren glide over en lille desinficeringspude. Derefter trykker man fingeren ned på pipetten/toppen af nålen. Til sidst trykker man på knappen for at aflæse resultatet.

“HIV er den hyppigste dødsårsag i den 3. verden, hvor 2.5 million bliver smittet med HIV hvert år og to millioner dør af AIDS. Hvis HIV bliver fanget tidligere, er det muligt at behandle”, skriver Hans Ramzan blandt andet på sin hjemmeside.

Hans Ramzan

  • Industriel designer fra England.
  • Står bag design, så man selv kan teste for HIV.

hansramzan.com

 

Genbrugte flasker

Catch er delvist fremstillet af genbrugte vandflasker i plastik, og prisen er til at overkomme, da den ikke koster mere end fire britiske pund af fremstille svarende til cirka 34 danske kroner.

“Det største problem er, at folk er modstræbende i forhold til at tage på hospitalet og se lægen af en lang række årsager som manglende infrastruktur og transport. Folk vil ikke rejse kilometer for at få fortalt, at det er for sent. Med Catch får man resultatet med det samme, og brugeren kan i stedet tage til lægen for at få behandling,” siger Hans Ramzan til britiske Design Week.

“Jo før vi kan stoppe HIV, jo flere liv kan vi redde”, understreger designeren om Catch. Han skriver samtidig, at han ikke er ude på at skabe profit, men på at sætte fokus på en sygdom, som alt for mange dør af.