IT-teknolog sætter strøm til e-sporten
Uden for hænger mørket dovent over Gistrup Idrætscenter, sydøst for Aalborg. Men inden for summer hallen af aktivitet. De sidste forberedelser er i gang, inden det går løs.
Om kort tid sætter omkring 60 børn sig ved de opstillede langborde for at spille computerspil de næste 12 timer. Det er den nystiftede lokale e-sportsklub, der har inviteret børnene til LAN-Party, som det hedder.
”God morgen. Kører det?” spørger Lasse Lifland Kjær, da han ser nogle af de frivillige.
”God morgen. Ja, det ser godt ud,” lyder det.
Selvom Lasse Lifland Kjær også dyrker e-sport i sin fritid, er det ikke derfor, at han er her i dag.
25-årige Lasse Lifland Kjær er nemlig såkaldt e-sportskonsulent hos DGI Nordjylland, hvor han dækker Nordjylland og Midtjylland. Han er ofte på farten. Ligesom i dag hvor kontoret i Aalborg er skiftet ud med Gistrup Idrætscenter. Her skal han sørge for, at teknikken ikke driller spillerne – eller gamerne, som de hedder i esport.
”Sådan en dag som i dag er supersjov, fordi jeg kan se, hvordan mine it-tekniske færdigheder skaber direkte glæde blandt gamerne,” siger Lasse Lifland Kjær.
Hvad er e-sport?
- E-sport er en forkortelse for elektronisk sport.
- E-sport appellerer til en bred målgruppe, og den bliver
dyrket på mange niveauer. - Det er især børn og unge, som dyrker e-sport i foreninger, men også voksne dyrker sporten.
De dygtigste kan leve af e-sport og deltager i internationale turneringer med flere millioner dollars i hovedpræmie.
Kilder: Lasse Lifland Kjær, Wikipedia m.fl.
DGI Esport
- Arbejder for at udbrede og udvikle e-sport herhjemme.
- Hjælper bl.a. foreninger med at gøre e-sporten tilgængelig for udøvere.
- Udvikler kurser, uddannelser og koncepter for trænere og spillere.
Serveren svarer til en fodboldbane
Et LAN-Party med mange gamere kræver også et særligt teknisk set-up. Det er blandt andet den slags opgaver, som Lasse Lifland Kjær hjælper de lokale idrætsforeninger med, når han er ude som konsulent.
Her trækker han blandt andet på sin baggrund som IT-teknolog, fortæller han.
”Til arrangementet i dag skal vi for eksempel bruge fem servere til en spilturnering i Counter Strike. Det er en forudsætning med så stor regnekraft, når mange gamere skal spille samtidigt på samme netværk.”
Serveren er en særlig computer, der typisk hjælper med at servicere et antal stationære computere, der er koblet på samme netværk.
”Man kan i virkeligheden sammenligne en server med en fodboldbane. I e-sport er det serveren, der sørger for, at der er en bane at spille på,” forklarer Lasse Lifland Kjær og fortsætter:
”Der er ikke nogen dommer i e-sport, men til gengæld kan jeg fodre serveren med forskellige koder, der bliver omdannet til regler, der så bliver gældende for spillet. Det kan for eksempel være i forhold til, hvor mange baner der skal gennemføres, eller hvor mange gamere der kan deltage i hvert spil.”
E-sport er et fællesskab
De fleste pladser ved langbordene er efterhånden optagede. Gamerne kigger koncentrerede på deres computerskærme, mens de med hurtige tryk på tastaturerne styrer deres karakterer rundt i det virtuelle univers.
”Neeej!” lyder det fra en dreng med headset, mens hans computerkarakter synker sammen efter et møde med en anden gamer.
Gamernes headset er udstyrede med mikrofoner, så de kan tale sammen, mens de spiller. Det er en hjælp for de gamere, der spiller sammen på et hold. På den måde kan de nemlig lægge en spilstrategi og advare hinanden om farer og fjender på banen.
Som e-sportskonsulent tager Lasse Lifland Kjær ofte rundt i det jyske og holder foredrag om esport.
”I starten brugte jeg en del tid på at afmystificere e-sporten. Der var en opfattelse af, at e-sport var en meget asocial begivenhed, hvor man sad alene og drak cola og spiste chips, men sådan er det ikke,” siger han og uddyber:
”Vi oplever faktisk tit, at nogle af de børn og unge, som ellers sidder derhjemme og er lidt isolerede, sagtens kan finde på at dukke op til for eksempel LAN-Parties. Den slags er med til at give mit job mening.”
Problemknuser på flere planer
Jobbet som e-sportskonsulent er i det hele taget lidt af et drømmejob for Lasse Lifland Kjær. Her kan han både kombinere sin store passion for e-sport med sin faglige viden som IT-teknolog.
”Som tekniker bliver jeg hele tiden udfordret i takt med kundernes behov. For eksempel i forhold til at designe og konfigurere de mest optimale løsninger af netværket,” siger Lasse Lifland Kjær.
Men han er også problemknuser i forhold til mere praktiske udfordringer.
”Til sommer skal vi afvikle en summer camp, hvor vi blandt andet skal finde ud af, hvordan vi kan sikre deltagerne wi-fi i deres telte og hytter, og så skal vi jo også bruge en hulens masser kabler, som vi skal finde ud af at placere de rigtige steder.”
E-sport fylder meget i Lasse Lifland Kjærs hverdag. Ikke kun på arbejdet, men også i fritiden. For nylig har han for eksempel været med til at arrangere et kæmpestort e-sport-event i Gigantium i Aalborg. Eventet havde en præmiepulje på en kvart million og flere hundrede deltagere.
”Det giver mig en masse at være med til at få det hele til at spille og finde løsninger på de tekniske udfordringer, der altid opstår undervejs,” siger Lasse Lifland Kjær.
Rådgiver om digital dannelse
Stemningen blandt gamerne i Gistrup Idrætscenter er god. Det er tydeligt, at mange af børnene kender hinanden, så selvom de også smådriller hinanden, foregår det i en god tone. Men sådan er det ikke altid, siger Lasse Lifland Kjær. Derfor rådgiver han også nye foreninger om digital dannelse – dvs. hvordan man bør opføre sig i e-sporten.
”Alle sportsgrene har vindere og tabere, og det gælder også esporten. Derfor kan man heller ikke undgå, at nogle bliver vrede eller kede af det, når de taber,” siger Lasse Lifland Kjær og uddyber:
”Det betyder, at foreningerne skal være klar til at håndtere situationer, hvor børn for eksempel siger grimme ting til hinanden.”
Lasse Lifland Kjær har kun haft sit job i mindre end ét år, men han har allerede stået bag flere succeser som e-sportskonsulent.
”Jeg har hjulpet omkring 50-60 e-sportklubber her i det midt- og nordjyske med at komme i gang, og interessen for e-sporten ser ud til at fortsætte,” siger Lasse Lifland Kjær og fortsætter:
”Det er superfedt at være med til at udvikle en ny sportsgren, som jeg personligt har fulgt siden 2010.”