Iværksætteri fylder mere på skoleskemaet
I 2010 fik cirka 18.000 unge på videregående uddannelser undervisning i entreprenørskab. I 2016 var det tal steget til cirka 54.000. Det viser tal fra Fonden for Entreprenørskab.
”Det er især skoler, som har en klar strategi, hvor underviserne bliver efteruddannet i entreprenørskab, som klarer sig godt. Hvis skolen ikke har en strategi, bliver det op til den enkelte underviser, og så flytter det ikke rigtigt noget,” siger Pernille Berg, der er forskningschef hos Fonden for Entreprenørskab.
Hun fremhæver VIA University College som en af de videregående uddannelsesinstitutioner, der satser på innovation og iværksætteri.
”Vi har efteruddannet flere hundrede lærere i Fagligt Entreprenørskab. Det er nok en af grundene til, at vi netop er blevet kåret til årets entreprenante uddannelsesinstitution,” fortæller prorektor på VIA University College, Peter Friese med stolthed i stemmen.
Samarbejde med virksomheder
Han fremhæver blandt også de otte studentervæksthuse fordelt på VIA University College forskellige campusser.
”Her kan de studerende komme i kontakt med dygtige folk, som kan hjælpe dem med at videreudvikle deres idéer, så de kan blive til startups,” fortæller Peter Friese.
VIA University College hjælper også de studerende med at få kontakt til erhvervslivet.
”Vi finder en privat virksomhed, der præsenterer et problem for de studerende. De studerende får så fem dage til at løse problemet, hvorefter de skal pitche deres idéer overfor virksomheden,” forklarer Peter Friese.
Benchmarking af SKoler
- Tænketanken DEA og Fonden for Entreprenørskab har kortlagt hvilke Erhvervsakademier, Professionshøjskoler
og Universiteter, der har mest af tilbyde de studerende, når det gælder rammer og undervisning i iværksætteri. - Du kan se hele oversigten på DEA’s hjemmeside
kortlink.dk/uccg - VIA University College vandt 31. maj i år prisen som
årets Entreprenante Uddannelsesinstitution 2018. Prisen blev overrakt ved Danmarksmesterskabet i Entreprenørskab i København.
”Det giver en ekstra dimension, når de studerende får udfordringer fra det virkelige liv. Så er det ikke bare en støvet lektor, som har siddet på sin stol i 30 år, der finder på noget.”
Offentlig innovation
Erhvervsakademi Lillebælt benytter sig af samme metode. Her har man et fast samarbejde med Odense Universitetshospital omkring InnoEvent.
”Det er en tilbagevendende begivenhed, hvor hospitalet stiller opgaver til eleverne, der arbejder i grupper. Innovation foregår ikke kun i det private erhvervsliv. Det kan også ske i det offentlige. Og der behøver ikke at komme et produkt ud af det. Det kan også være en metode,” fortæller Jens Mejer Pedersen, der er rektor på Erhvervsakademi Lillebælt.
Trendy at være iværksætter
Den øgede satsning på undervisning i innovation og iværksætteri har smittet af på de studerende, som er blevet mere interesserede i at blive selvstændige.
”For cirka ti år siden var innovation det store buzzword. I dag taler man mere om disruption. Men for de unge hænger de to begreber sammen. I dag er det blevet så nemt at lave en hjemmeside eller en app, så mange flere unge drømmer om at skabe deres egen online platform,” siger Sidse Frich Thygesen, der er chefkonsulent hos Tænketanken DEA.
Hun bakkes op af Pernille Berg fra Fonden for Entreprenørskab:
”Da jeg var forskningschef på KEA viste min undersøgelse, at to ud af tre studerende drømte om at blive selvstændige. Desværre var det kun omkring tre procent af de studerende, som endte med at starte egen virksomhed. Så der er lang vej fra tanke til handling.”
”Vi ser, at de studerende er gået fra at ville lave deres app til at ville lave en startup, der løser nogle samfundsmæssige udfordringer, og det kan så være gennem en platform. Men i dag er det det samfundsmæssige problem, de unge vil løse og ikke blot en interesse i den konkrete teknologiske løsning.”
Udvikling i CVR-registreringer
Antallet af unge under 25, som har registreret egen virksomhed i CVR er steget markant siden 2011 (= indeks 100).