”Jagten på de nyuddannede skal stoppe nu”

Dagpenge Venstre foreslår i et nyt økonomisk udspil, at dagpengene for nyuddannede skal skæres med 30 procent. Fra i dag 13.815 kr. om måneden til 9.555 kr. TL tager klar afstand fra forslaget.

Stop med at skære i nyuddannedes dagpenge.

Sådan lyder det fra TL’s formand Jannik Frank Petersen, efter at Venstre endnu en gang foreslår at skære markant i dagpengesatsen.

”Jeg ved ikke, hvad det er, nyuddannede har gjort Venstre, men det virker som om, at hver gang, der skal findes penge, så står de nyuddannede for skud. Det er ikke mere end fire år siden, at Venstre senest skar i deres dagpenge, men jagten på de nyuddannede skal stoppe nu,” siger Jannik Frank Petersen, forbundsformand i Teknisk Landsforbund.

Pengene fra de beskårede dagpenge vil Venstre bruge til den grønne omstilling.

”Det er utrolig vigtigt, at politikerne prioriterer penge til forskning og implementering af nye grønne løsninger, men det er ikke okay at tørre regningen af på de unge, som i forvejen kommer til at mærke klimaudfordringerne på egen krop i fremtiden,” mener Jannik Frank Petersen.

Så meget er dagpenge beskåret

I 2017 trådte en dagpengereform i kraft, der sænkede nyuddannedes dagpengesats med flere tusinde kroner om måneden. Reformen blev vedtaget af Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Foruden at skære i selve satsen, så blev der i 2017 også indført såkaldte karensdage, hvor du ikke modtager dagpenge, og derudover bliver dagpengene årligt udhulet, da politikerne har bestemt, at dagpengene ikke skal følge lønudviklingen.

”Samlet set har de seneste 10 år været en regulær jagt på ledige og især nyuddannede. Det er ikke rimeligt. Danmark har det mest fleksible arbejdsmarked i EU, fordi det er let at hyre og fyre. Derfor har vi brug for et stærkt og trygt dagpengesystem, der ikke hele tiden bliver beskåret af politikerne,” siger Jannik Frank Petersen.

 

Så meget er dagpengene blevet beskåret

Dagpengesats for nyuddannede (omregnet til 2021-beløb):

  • Før 2017: 15.844 kr./mdr.
  • Efter 2017: 13.815 kr./mdr.
  • Venstres forslag i 2021: 9.555 kr./mdr.
Jannik Frank Petersen, forbundsformand i TL

Jannik Frank Petersen, forbundsformand i Teknisk Landsforbund