Faketa Leto Kv W

”Jeg bruger allerede min nye viden i jobbet”

Tema: Efteruddannelse 47-årige Faketa Leto er begyndt på en akademiuddannelse i projektledelse for at være på forkant med de konstante forandringer i en konkurrencepræget branche. Hun håber at kunne bidrage til at gøre driften endnu bedre hos JKF Industri A/S.

I Als ved Hadsund ligger JKF Industri A/S. En industrivirksomhed, der bl.a. producerer ventilations- og rørsystemer samt filtre til industrien. Det er også her, at Faketa Leto har sin vante gang, bortset fra 1-2 dage om ugen. Der er hun nemlig på UCN i Aalborg, hvor hun i 2018 begyndte på en akademiuddannelse (AU).

”Der er stor konkurrence i min branche, så hvis vi skal være de bedste, skal vi hele tiden udvikle os, og min efteruddannelse er mit bidrag til, hvordan vi kan forbedre os,” siger Faketa Leto.

Selvom hun kun er godt halvvejs med uddannelsen, er Faketa Leto allerede nu i gang med at bruge sin nye viden i arbejdet som teknisk designer.

”Hvis vi får en forespørgsel fra en kunde, som vil have tilpasset et standardprodukt, involverer det typisk kolleger i både kundecentret og produktionen, og her er jeg tit bindeleddet mellem de to afdelinger. Derfor er det godt at vide noget om projektstyring, så samarbejdet forløber bedst muligt,” fortæller Faketa Leto.

Investering i fremtiden

Hun traf beslutningen om at læse videre i forbindelse med den årlige MUS, hvor hun og hendes daværende chef blev enige om, at det var en god ide.

”Bagefter ringede jeg til TL, der hjalp mig videre, og to dage efter skrev jeg under på uddannelsespapirerne,” siger 47-årige Faketa Leto og tilføjer:

”Jeg kan klart anbefale, at man tager en snak med fagforeningen, også selvom man kun skal i gang med et kursus, der varer en enkelt dag.”

Finansieringen af uddannelsen kommer dels fra Kompetenceudviklingsfonden og dels fra Omstillingsfonden. Den første fond er en overenskomstbestemt pulje til efteruddannelse, mens den sidste er statens tilskud til faglærte eller ufaglærte, som vil læse videre på for eksempel en AU.

Ifølge Faketa Leto spæder hendes arbejdsplads også lidt til, fordi de ser det som en god investering.

”Jeg har kun fået skulderklap fra ledelsen og mine kolleger, som alle har stor forståelse for mit valg.”

Stram kalenderstyring

Familien bakker også op om Faketa Leto. Desuden arbejder hendes mand i skiftehold, og de to voksne børn er flyttet hjemmefra. Dermed har Faketa Leto tid og ro til at fordybe sig i bøgerne efter arbejde. Men hun er også nødt til at styre sin kalender stramt, siger hun.

”Jeg bruger meget tid på frivilligt arbejde og sidder i bestyrelsen i tre foreninger. Her har jeg fra begyndelsen snakket med de andre om, at jeg indimellem nok bliver nødt til at melde fra til nogle møder,” siger Faketa Leto og fortæller, at meldingen er blevet fint modtaget rundt omkring.

Faketa Leto er ikke i tvivl om, at hun traf den rigtige beslutning, da hun gik i gang med sin AU. Hun opfordrer også andre til at komme i gang med at efteruddanne sig.

”Jeg kom som flygtning fra Bosnien i 1994, så hvis jeg kan, så kan andre også. Det handler om at udfordre sig selv.”

Faketa Leto

  • 47 år
  • Teknisk designer hos JKF Industri A/S siden 2008
  • Uddannet teknisk designer, Randers Tekniske Skole, 2008. Udlært maskintekniker i Bosnien og Hercegovina.
  • Bor i Hadsund med sin mand

3 gode råd om efteruddannelse

  • Sørg for at tage en snak med din chef og din familie, inden du går i gang.
  • Kontakt TL, hvis du har brug for hjælp og sparring.
  • Tro på dig selv, og vær åben for at lære noget nyt.

Kilde: Faketa Leto, teknisk designer