484A1647
Alle overflader bliver sprittet af inden testene sættes i gang. Midlet DNA Away bliver også brugt, så andres DNA ikke blander sig med patientens.

"Jeg er en del af ­noget større”

Corona Flere audiologiassistenter, som er ansat ved sygehuse, går i disse dage til hånde på landets COVID-19-afsnit. Én af dem er Mona Trans, som hjælper med blodprøver og influenzatest på Kolding Sygehus.

Sygehusvej 24. Det er adressen på Kolding Sygehus og et sted, som 51-årige Mona Trans efterhånden kender ganske godt. Egentlig er hun ansat ved høreklinikken på Vejle Sygehus, men dér har hun ikke været i lang tid.

”Høreklinikken lukkede stort set ned i begyndelsen af marts. Vi aflyste en del patienter og gik over til arbejdsfordeling, men vi har dog stadig åbent for akutte patienter,” siger audiologiassistent Mona Trans.

Derfor trækker hun nu i arbejdstøjet på Kolding Sygehus, hvor hun er midlertidigt udstationeret på det såkaldte COVID-afsnit, fortæller hun.

”Jeg er tilknyttet analyseteamet, hvor vi hjælper med blodprøver og influenzatest.”

Et større maskineri

Både Vejle og Kolding sygehuse hører under Sygehus Lillebælt. Her har man valgt at samle patienter med COVID-19 på Kolding Sygehus for at begrænse smitterisikoen.

”Patienterne på plan 6 og 7 ligger i isolation. Det er ikke alle, som er testet positive for COVID- 19, men alle har symptomer, der gør, at de ikke kan være i hjemmet. Det kan f.eks. være, at de har KOL, hvor luftvejene i forvejen er hårdt ramt,” fortæller Mona Trans.

Hun får sjældent selv et glimt af patienterne. Hendes opgave er nemlig en helt anden.

”Jeg hjælper sygeplejerskerne og bioanalytikerne, så deres arbejde glider nemmere,” siger hun.

Mona Trans

  • Audiologiassistent, Syddansk Erhvervsskole, 2015
  • Har været på ­Øre-, næse- og hals­afdelingen ved Vejle Sygehus – Sygehus Lillebælt siden 2018
  • Bor i Vejle

Det betyder, at Mona Trans står klar ude på hospitalsgangene til at tage imod de blodprøver og rør med influenzatests, der bliver rakt ud ad døren.

Skal udelukke almindelig influenza

Så skridter hun ned mod det rum med apparater, der kan analysere indholdet. Hun sætter prøverne i nogle beholdere og lader så apparaterne gøre deres arbejde.

”Når prøverne er færdige, bliver de så vurderet af nogle sundhedsfaglige medarbejdere, der også træffer beslutning om, hvad der videre skal ske,” forklarer Mona Trans.

Hun siger, at blodprøven blandt andet kan fortælle, om iltningen af blodet er stabilt, mens influenzatesten skal udelukke, at patienten blot har almindelig influenza.

Mona Trans kan godt lide tanken om at være en del af noget større. Men hun glæder sig også til at træde ind på høreklinikken igen, siger hun.

”Det bliver dejligt at få min normale hverdag tilbage, hvor jeg også kan bruge mine faglige kompetencer.”

Mona Trans har været tilbage på høreklinikken siden uge 17, hvor sundhedsmyndighederne åbnede for en kontrolleret genåbning af blandt andet sygehusenes høreklinikker.