JanOlesen_KV_2.000p.jpg

”Jeg føler mig enormt heldig”

Tema: Mangel på praktikpladser Som teknisk designerelev kan det være svært at få en praktikplads. Men det lykkedes for Jan Olesen, som siden 2016 har været elev i ingeniørvirksomheden Midtconsult.

Jan Olesen har grund til at smile. Den 26-årige teknisk designerelev sidder nemlig tungt på en praktikplads i en virksomhed.

Men sådan ser det ikke ud for alle på uddannelsen til teknisk designer. Nogle af eleverne må nemlig spejde forgæves efter de populære praktikpladser i erhvervslivet. Især inden for bygge og anlæg, siger Jan Olesen.

”Jeg føler mig enormt heldig, for flere på min årgang må nøjes med skolepraktik. I mit tilfælde har jeg endda været ekstra heldig, for jeg fik allerede en plads efter kun to ansøgninger,” siger han.

Siden 2016 er han derfor løbende tjekket ind og ud af hoveddøren på Midtconsult i Herning – en rådgivende ingeniørvirksomhed, der også har kontor i Aarhus.

”Jeg har rykket mig helt vildt. For eksempel har jeg fået en generel viden om byggerier, ligesom jeg ved, hvad det vil sige

Mangel på praktikpladser
10.000-12.000 elever fra alle landets erhvervsuddannelser står ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd netop nu uden praktikplads.

Det paradoksale er, at der inden for flere af uddannelserne - om bare få år – vil mangle faglærte hænder. Det gælder også tekniske designere.

Den nyeste opgørelse fra Undervisningsministeriet viser, at godt 32 procent af de studerende på TD-uddannelsen må tage deres praktik på skolebænken.

Teknikeren har talt med flere
TD-elever for at høre, hvordan de oplever situationen omkring de manglende praktikpladser.

at arbejde med projekter med skarpe deadlines,” siger Jan Olesen, som netop er begyndt på sidste praktikperiode på uddannelsen.

Pligt til at uddanne

Det er ikke kun Jan Olesen, der skiller sig ud. Det gør Midtconsult faktisk også. For tiden har virksomheden nemlig ti teknisk designerelever. Seks i Herning og fire i Aarhus.

”Vi har altid set det som vores pligt at tage teknisk designerelever, så vi kunne være med til at uddanne tekniske designere inden for bygge og anlæg,” siger Christina Jørgensen, som er HR-konsulent og teamleder i Midtconsult.

Hun fortæller, at virksomheden de senere år endda har taget endnu flere elever, fordi det er blevet sværere at rekruttere færdiguddannede tekniske designere med speciale i bygge og anlæg.

Midtconsult gør sig derfor også umage med at uddanne eleverne. For eksempel bliver der oprettet særlige mentorforløb, hvor elever matches med mere erfarne medarbejdere, når de kobles på projekter.

”Vi mener, at mentorordningen er den bedste måde at understøtte elevernes læring på,” siger Christina Jørgensen og fortsætter:

”Mentor og elev sidder lige ved siden af hinanden, og dermed har eleven altid mulighed for at spørge mentoren til råds.”

Mentorforløbet er win-win

Jan Olesen har blandt andre haft teknisk assistent og TL-medlem, Gitte Jonson, som mentor. De blev matchet, da en ny tilbygning på Jyske Bank BOXEN skulle projekteres.

”Gitte var god til at skabe tryghed omkring projektet, fordi hun altid gav sig tid til at forklare det byggetekniske. Hun rettede ikke bare mine fejl uden at forklare baggrunden,” siger Jan Olesen.

Omvendt har Gitte Jonsen altid set det som en selvfølge at understøtte Jan Olesens uddannelse.

”Nu er det efterhånden nogle år siden – og lidt til – at jeg har selv var elev, men jeg kan da stadig huske, hvad det gav mig at kunne spørge de mere erfarne om hjælp og blive taget alvorligt,” siger hun og fortsætter:

”For mig er det også en fornøjelse at arbejde med videbegærlige elever og se dem vokse med opgaven.”

Selvom den faglige viden typisk siver fra mentor til elev, sker det også, at eleven indimellem lærer fra sig, siger Gitte Jonsen.

”Jeg kan huske, at Jan på et tidspunkt havde lært en ny funktion i Revit på skolen. Den kendte vi andre ikke, og så blev vi jo også klogere.”

Tilbudt fast ansættelse

Jan Olesen er slet ikke i tvivl om, at han er vokset med opgaven. Både fagligt og personligt.

”Jeg har lært en masse om at være på en arbejdsplads, hvor det er vigtigt at kommunikere og samarbejde med forskellige faggrupper og mennesker i det hele taget,” siger Jan Olesen.

Det billede nikker hans mentor, Gitte Jonsen, genkendende til.

”Det giver altid et friskt pust, når der kommer nogen udefra, og Jan og jeg har haft mange snakke, der handler om andet end arbejdet. Han er dygtig og fungerer godt i medarbejdergruppen helt generelt,” siger hun.

Det samme mener cheferne. For Jan Olesen har allerede fået tilbudt et fast job, selvom han har et års tid tilbage af uddannelsen, fortæller han:

”Det er et kæmpe skulderklap, at de gerne vil beholde mig, og jeg er rigtig glad for, at jeg kan få lov til at blive hos Midtconsult, hvor jeg ser frem til endnu flere udfordringer de kommende år.”