Allan_Thomsen_Semco_006.jpg
Som tillidsrepræsentant har Allan Thomsen mulighed for at grave dybere i TL's lønstatistik til gavn for medlemmerne.

”Jeg forsøger at skabe lige vilkår”

Lønstatistik Som tillidsrepræsentant er det muligt at grave dybere i TL’s lønstatistik. Den mulighed benytter tillidsrepræsentant Allan Thomsen fra Semco Maritime til gavn for sine kollegaer.

”Jeg havde en nyansat kollega, som kunne se i vores lønstatistik, at hans månedsløn lå adskillige tusinde kroner under det hans kolleger med samme uddannelse og ansvar fik. Da han så det, gik han direkte ind på chefens kontor og lagde lønstatistikken på skrivebordet.”

”Enten får jeg en lønforhøjelse, eller også går jeg, sagde han til chefen. Det viste sig, at der var sket en fejl. Så i løbet af nogle måneder blev hans løn hævet til samme niveau som kollegernes,” fortæller Allan Thomsen, der er tillidsrepræsentant på Semco Maritime A/S.

Stor interesse for lønstatistik

Allan Thomsen får hvert år TL til at lave en særkørsel for medlemmernes løn på arbejdspladsen.

”Når jeg får statistikken fra TL, laver jeg en graf, hvor alle lønningerne er anonymiseret. Den graf deler jeg ud på vores årsmøde i klubben. Der plejer at være stort fremmøde, netop fordi mine kolleger gerne vil se, hvor de selv ligger i forhold til kollegerne.”

”Jeg ser det som en måde at skabe lige vilkår i en lønforhandling. Ledelsen ved jo, hvad alle medarbejderne tjener. Jeg sørger bare for at udjævne banen, så ledelsen ikke har en fordel, inden spillet begynder.”

Noget at arbejde med

Mange af medarbejderne på Semco Maritime bruger lønstatistikken aktivt, når de er til lønsamtale.

”Hvis man ligger i den lave ende af lønspændet, kan man godt blive lidt ked af det. Men det betyder jo bare, at der er noget at arbejde med. Når tallene står sort på hvidt, er det jo svært for chefen at tale udenom.”

I lønstatistikken kan man også se, hvor mange procent lønningerne er steget siden sidste år.

”Hvis ledelsen sidste år sagde, at der kun var 1,2 procent at give af, og du kan se i statistikken, at der gennemsnitligt blev givet 1,8 procent, så har ledelsen et forklaringsproblem. Det kan du bruge til at få hævet lønnen yderligere med de 0,6 procent, du ikke fik sidste år.”

Løn følger ansvar

Nogle af Allan Thomsens kolleger tjener meget mere, end han gør.

”Men det skyldes, at de har større anciennitet og projektledelsesansvar. Det skal du også tage med i dine overvejelser, når du sammenligner lønninger. Du kan ikke bare se på de højeste lønninger og sige, at du vil have det samme, hvis du ikke har samme ansvar, uddannelse eller kvalifikationer.”

Statistik på din virksomhed

  • TL’s tillidsrepræsentanter har mulighed for at få lønstatistik på virksomhedsniveau.
  • Oplysningerne anonymiseres, inden statistikken bruges på den enkelte arbejdsplads.