kathrine_aarhus1305.jpg

”Jeg har lagt en plan og følger den”

Tema: Iværksætteri Katrine Louise Jakobsen har altid drømt om at illustrere børnebøger. Som nyuddannet illustrator kunne det virke som en fjern drøm, men det lykkedes via en klar plan og en intensiv kampagne for at blive synlig.

Det var op ad bakke for illustrator Katrine ­Louise Jakobsen, da hun som 34-årig mor til tre mindre børn valgte at lave egen forretning i januar 2018. Alligevel stilede hun højt og lagde en plan, som nu begynder at bære frugt:

”Min drøm var at illustrere bøger og litteratur – meget gerne børnebøger, men den type job er der ikke mange af, og jeg var relativt nyuddannet og uden stort branchekendskab og erfaring. Så jeg var på lidt usikker grund og besluttede at prøve at skabe jobbet selv.”

Hun er fra en familie, hvor alle er selvstændige, så tanken om at blive selvstændig var hverken fjern eller farlig, forklarer hun.

Udfordringer var der ellers masser af i starten. Mange dygtige og erfarne udbydere står på spring, når forlag skal have illu-streret en børnebog. Så der var brug for en plan, der ville give synlighed, erfaringer og indkomst, og dermed en adgangsbillet til drømmeopgaverne i bøgernes verden, forklarer hun:

”Jeg startede fra nul og lagde derfor en plan for, hvilke produkter jeg ville udbyde, og hvordan potentielle kunder skulle få øje på mig. Og da jeg først havde besluttet, hvilke veje jeg ville gå, og begyndte at sige det højt, kom det egentlig ret meget af sig selv,” fortæller Katrine Louise Jakobsen.

Hun kontaktede fagblade og magasiner og gik i gang med at producere materiale uden konkrete kunder for øje:

”Jeg manglede et CV at imponere redaktører med. De illustrationer, jeg havde lavet på Designskolen Kolding, fremstod lidt forældede, så jeg lavede en masse nye, som jeg lagde på Facebook og Instagram og vedhæftede uopfordrede henvendelser til mulige kunder. På den måde kom jeg i gang.”

Husportrætter tog fart
Hun havde endnu en idé til indtjening: at lave husportrætter af folks kolonihaver, sommerhuse, barndomshjem eller andre steder af personlig betydning. Det krævede benarbejde. Hun gik rundt til Aarhus’ cafeer og fra hus til hus og fortalte, hvem hun var og foreslog at tegne deres hus.

”Jeg uddelte fire små illustrationer, jeg havde lavet til

Få fordelene som freelancer og slip for besværet

Bliv ansat som lønmodtager hos Freelancebureauet Teknik & Design, så slipper du for at oprette selvstændig virksomhed, og du kan koncentrere dig om at løse opgaven for din kunde, uden at tænke på fakturering, moms, skat, feriepenge og andet administrativt bøvl.

Vi gør det tryggere og lettere for dig at være freelancer.

Freelancebureauet Teknik & Design har over 25 års erfaring med at klare de ad­ministrative opgaver for freelancere.

For kun 8% af faktura-summen klarer vi alt
det kedelige og du beholder trygheden som lønmodtager.

Vi ansætter dig, mens du ­løser opgaven for kunden.

Det betyder, at du:

  • Får løn under sygdom.
  • Har forsikringsdækning.
  • Får løn for opgaven, selvom kunden ikke betaler.
  • Får vejledning om pris­fastsættelse af opgave.

Se mere på teknikogdesign.dk, og kontakt os
på 3343 6611.

Hvad er en iværksætter?

Igangsætter, person, som påbegynder egen virksomhed.

Betegnelsen henviser ofte til sær­lige personlige egenskaber, f.eks. risikovillighed, selvstændighedstrang eller opfindsomhed.

En iværksætter, som begynder på grundlag af en helt ny idé, kaldes ofte en entreprenør.

KILDE: denstoredanske.dk

formålet, så folk kunne se eksempler. En caféejer sagde ja tak til at få tegnet sin café. I dag giver indtægterne fra hustegninger et fint lille bidrag til min forretning.”

I november 2018 udkom den første bog, som hun har illustreret, og i februar 2019 fulgte bog nummer to – en børnebog. To bøger mere er undervejs. Indtjeningen er endnu ikke helt stabil, og i nogle måneder får hun supplerende dagpenge. Men efter-hånden er hun selvforsørgende de fleste måneder og forventer at være det helt om et halvt år.

”Vis hvad du laver og fortæl om dine drømme og ambitioner til så mange som muligt. Mange mennesker vil hjælpe dig videre, hvis de mærker, at du brænder for det, du laver.”

 

Et nej gør ondt
At sælge er en grænseoverskridende og spændende del af at være selvstændig, vurderer Katrine Louise Jakobsen.

”Som illustrator er det en lille bid af ens hjerte, man lægger frem for en mulig kunde, så et nej kan gøre ondt.

Jeg er nødt til at distancere mig lidt og se mine illustrationer som produkter.”

At stemme dørklokker og invitere sig selv på kaffe finder hun forfriskende:

”Jeg synes, det er sjovt at komme ud blandt mennesker og ikke bare sidde ved tegnebordet, skrivebordet og computerskærmen. Mulige kunder spørger tit, om jeg ikke bare kan sende eksempler på mail, men jeg foreslår altid at mødes ansigt til ansigt. Jeg kan godt lide at bruge mig selv i et fysisk og personligt møde.

At Katrine Louise Jakobsen også er selvstændig om fem år er hun ikke et sekund i tvivl om.