”Jeg har ramt helt rigtigt”
Spidsen af en rulle karrygul merinould hviler mod Line Kortsen Kristensens øre. Hun trækker lidt i stoffet og lytter opmærksomt.
“Jeg lytter efter, om stoffet er blevet stampet. Økologisk uld er meget delikat, og hvis ulden har været udsat for lidt for mange varmeudsving under farvningen, bliver stoffet tæt på samme måde som filt,” forklarer Line Kortsen Kristensen.
Denne rulle uld er ved godt helbred, men for nylig gik det galt med et par hundrede kg stof. I stedet for at kassere ulden fik Line Kortsen Kristensen, der er 27 år gammel og arbejder som tekstilkonstruktør for Dilling Underwear i Herning, til opgave at udnytte den i en anden type produkt.
“Jeg foreslog, at vi lavede en poncho ud af det. Så prøvede jeg at sy den op her på stedet, og nu bliver den sat i produktion. På den måde får vi brugt noget uld, som vi ellers ikke kunne sælge, eller som vi ville blive nødt til at sælge til en meget lavere pris,” siger Line Kortsen Kristensen.
Dilling Underwear fremstiller økologisk og svanemærket uldundertøj, og udover bæredygtige materialer og svanemærket farvning af ulden er det en vigtig del af virksomhedens filosofi at undgå spild af tekstiler.
Øje for genbrug
Line Kortsen Kristensen har til daglig ansvaret for at oprette nye tekstilmønstre og vedligeholde dem, der allerede findes i kataloget.
Det betyder et tæt samarbejde med designeren og timers samarbejde foran computeren med virksomhedens anden konstruktør.
Her arbejder de bl.a. med graduering, som er den proces, hvor ærmer, forstykker, bukseben osv. dimensioneres og sammensættes korrekt til forskellige tøjstørrelser.
Line Kortsen Kristensen
- 27 år.
- Tekstilkonstruktør hos Dilling Underwear.
- Uddannet tekstildesigner og designteknolog m. speciale i Pattern Design.
- Bor i Herning.
Dilling Underwear
- Producerer økologisk undertøj i uld og bomuld.
- 38 ansatte.
- Bruttofortjenesten var i 2018 på 36 mio. kr.
- Miljømål: Alle produkter er Svanemærket.
Certificeringen stiller bl.a. krav til hvilke
farvestoffer og kemikalier, der må anvendes. Virksomheden har også fokus på at mindske spild.
En fast del af arbejdet handler om at finde ud af, hvordan fejlbehæftede stykker af stof kan genbruges og designes ind i andre produkter. Det harmonerer godt med Line Kortsen Kristensens egne holdninger.
“Jeg er vestjyde, så jeg hader spild,” siger hun og griner.
Tøj – og i særdeleshed det af uld – har interesseret hende, lige siden hun som syvårig lærte at strikke uldsokker. I fritiden er hun ”viking” og formidler forarbejdning af uld, som man gjorde det i vikingetiden.
Industri med ondt i miljøet
Men Line Kortsen Kristensen har haft betænkeligheder ved at arbejde i en branche, der ifølge FN er den andenstørste forurener af vand på verdensplan, og bidrager med 10 % af CO2-udledningen globalt.
“Mine grundværdier er at gøre så lidt skade som muligt på miljøet, så i lang tid havde jeg svært ved at se mig selv i tøjindustrien. Det handler også om, at jeg tager mit arbejde meget personligt. Derfor er det vigtigt for mig, at jeg kan stå inde for det både professionelt og etisk,” siger Line Kortsen Kristensen.
Det var lidt af en tilfældighed, at hun landede i praktik og siden fast job hos Dilling Underwear. Men virksomheden har vist sig at kunne udviske de forbehold, Line Kortsen Kristensen har haft overfor branchen.
“Jeg havde det sådan, at hvis jeg alligevel vælger at gå ind i branchen, så skal jeg gøre det på et ordentligt. Her i virksomheden er bæredygtighed ikke en trend, men selve fundamentet, vi bygger på. Så jeg føler, at jeg har ramt helt rigtigt.”