”Jeg kan blive straffet, hvis jeg bøffer i det.”
Et tryk på fjernbetjeningen sætter straks rotorerne i sving. De nedfaldne blade hvirvler op i luften, og græsstråene blafrer omkring dronen, mens den langsomt letter.
”Jeg skal lige sikre mig, at den kan stå nogenlunde lige i luften,” siger energiteknolog og dronepilot Jesper Holm uden at kigge væk fra dronen.
TEKNIKEREN er taget på droneinspektion hos boligforeningen PAB på Amager sammen med TL-medlem Jesper Holm og hans kollega fra Holmsgaard A/S – Rådgivende Ingeniører.
Deres opgave er at få billeder med hjem, der kan gøre dem klogere på, hvorfor bygningen slår revner, og hvor stort omfanget er. Udfordringen er, at revnerne befinder sig i fugerne mellem murstenene oppe under taget.
”Typisk ville man leje en lift og få en mand ud, men nogle gange kan det være bøvlet at få plads til en lift på jorden, og derfor er dronen et godt supplement,” forklarer Jesper Holm.
Vinden kan spænde ben
Dronen holder sig nogenlunde i ro i luften mellem de to boligblokke. Selvom solen hænger fint på den blå himmel, og temperaturen ligger omkring 15 grader, er dronepiloten ikke helt tilfreds.
”Det blæser lidt rigeligt, men dog ikke for meget til droneflyvning,” siger Jesper Holm og fortsætter:
”Dronen skal helst stå snorlige i luften, så for mig er vindstille mest optimalt.”
Han tilføjer, at en vindhastighed på 8 m/s ville have aflyst droneinspektionen. I dag er den omkring 6-7 stykker.
Ifølge Jesper Holm er det ikke bare en storm i et glas vand, dét med vinden.
”Jeg kan komme meget tættere på, når vinden ikke driller,” siger han.
Vind- og vejrforhold, og andre ydre faktorer, har stor betydning for droneflyvning. For eksempel har et fænomen som solstorme også dårlig indflydelse på dronen.
Solen har et konstant skiftende magnetfelt, og det bliver kaldt for solstorme, når den magnetiske energi bliver frigivet i solens øvre atmosfære.
Jesper Holm
- 29 år, bor i København.
- Styrings- og reguleringstekniker, Hillerød Tekniske Skole, 2011.
- Energiteknolog, KEA Københavns Erhvervsakademi, 2013.
- Dromnepilot samme sted 2016.
Yuneec Typhoon H
- 520 x 456 x 296 mm
- 1,965 kg
- 6 rotorer
- Maks. fart 70 km/t
- Maks højde 200 m
- Maks rækkevidde 1,6 km
- Flyver 22 minutter per batteri
- Kamera med 360° ubegrænset drejning og gimbalstabilisator
- 4K video/12,4 megapixel
Holmsgaard A/S
- Rådgivende ingeniørvirksomhed
- Grundlagt i København i 1996
- Pt. 28 medarbejdere
”Jeg tjekker et indeks for solstorme inden flyvning, og hvis indekset er højere end fem, er det skidt,” siger Jesper Holm og uddyber:
”Det skyldes, at dronen bliver holdt i luften ved hjælp af en indbygget gps, der fungerer via satellitter, og solstorme har det med at forstyrre satellitterne.”
To om arbejdet
Jesper Holm og kollegaen, Simon Andreas Hansen, som er diplomingeniør og arkitekt MAA, har hver deres fjernbetjening til dronen.
Der er ikke tale om en almindelig fjernbetjening. Tværtimod er det en større sag med en 7” monitor og flere forskellige knapper.
”I begyndelsen var jeg alene om at udføre droneinspektionerne, men vi har fundet ud af, at det er bedst at være to om opgaven. Det betyder, at jeg kan koncentrere mig om at styre dronen, mens min kollega styrer kameraet,” siger Jesper Holm.
Sikkerheden skal være i top
Jesper Holm styrer dronen rundt om boligblokken og op under taget, mens kameraet bliver peget de rigtige steder hen.
En smilende beboer kommer ud ad en opgangsdør med et lommekamera i hånden.
”Ja, jeg skal jo lige se, hvad I laver,” siger den mandlige beboer.
”Det er helt fint,” svarer Jesper Holm.
Det er ikke usædvanligt, at nysgerrige stimler sammen omkring dronen, når først den er i luften.
Derfor er det ikke mærkeligt, at dronepilotens vigtigste opgave er at have styr på sikkerheden.
”Det er førsteprioritet,” fastslår Jesper Holm.
Det betyder blandt andet, at han selv bærer en blå vest under flyvningen, mens kollegaen bærer en skriggul vest. Typisk er der også en varmemester med til at holde folk på afstand, ligesom reglerne dikterer, at flyveområdet skal afspærres.
”Der er mange regler, som skal følges, når man flyver med droner. Især i bymæssigt område som mit dronebevis giver adgang til,” siger Jesper Holm.
I et boligområde som PAB’s Televang skal han for eksempel advisere og indhente samtykke fra beboerne om flyvningen, og reglerne siger også, at området skal afspærres.
”Politiet skal også have besked om flyvningen, så betjentene for eksempel kan fortælle fru Jensen, der ringer ind, at det er en drone, hun har set udenfor.”
Bidt af en fjernstyret bil
Jesper Holm bruger 20% af sin arbejdstid på at flyve med droner. Resten af tiden bruger han blandt andet på el-ingeniørarbejde, termografering og rådgivning.
Når han ikke bruger mere tid på at flyve med droner, skyldes det ifølge ham selv, at dronen stadig er et relativt nyt arbejdsredskab i byggebranchen.
Jesper Holm fortæller også, at det var ham, der i sin tid foreslog chefen at indføre droner.
”Han syntes, at det var en god idé, så jeg gik straks i gang med at tage dronecertifikatet,” siger Jesper Holm.
I det hele taget oplever Jesper Holm, at Holmsgaard A/S – Rådgivende Ingeniører siger ja til mange af de idéer, som han foreslår.
”Det bedste ved mit arbejde er, at jeg får lov til at tænke ud af boksen og afprøve en masse forskellige ting. Det skyldes både, at jeg har en lyttende chef, men også at Holmsgaard er en mindre virksomhed, hvor der er plads til den slags,” siger han.
Idéen med droneflyvning har direkte forbindelse til én af Jesper Holms fritidsinteresser. Her flyver han nemlig både med fjernstyrede helikoptere, ligesom han kører med fjernstyrede biler. I stor skala, vel at mærke.
”Det er virkelig fedt at få lov til at kombinere sin hobby med arbejdet, men når det er sagt, så skal der ikke herske tvivl om, at det er 100% arbejde for mig at flyve med drone. Jeg kan jo blive straffet, hvis jeg bøffer i det herude,” siger Jesper Holm. Han tilføjer dog også, at Holmsgaard naturligvis er forsikret.
Den er i kassen
Jesper Holm styrer dronen rundt om den sidste blok, mens den hænger godt 10 meter over hans hoved.
Mens dronen gør klar til landing, strækker to ældre beboere hals på altanen.
Dronens snurrende rotorer udsender en lyd, der mest af alt minder om en vred bisværm, som man ikke vil være alene med. Men den sorte tingest er nok heller ikke hverdagskost i Televang.
Et stykke over græsplænen folder landingsstellet sig ud, og Jesper Holm får sikkert og rutineret bragt dronen til landing.
”Det var dét,” siger han med et smil.
Jesper Holm og Simon Andreas Hansen fik deres billeder. Nu venter efterarbejdet, der skal udføres hjemme fra kontoret på Amager.
”Det kan være, at billederne er for mørke eller for lyse, eller måske skal der zoomes. Når der er styr på den del, tager mine kolleger over i forhold til det byggetekniske.”