484A4306.jpg

”Jeg kan li’ at udfordre mig selv”

Jobprofil Teknisk designer Kasper Groth Jensen er med til at sikre at beton­producenten Spæncom kommer helskindet igennem den digitale transformation fra 2D til 3D.

”Jeg glæder mig, til de digitale tegninger kommer. Det skal nok blive stort,” siger Michael Kauslund.

Han er produktionsleder i Spæncoms huldækshal, og det er ham, som BIM-udvikler Kasper Groth Jensen har taget turen fra sin skrivebordsplads i administrationens åbne kontorlandskab og over i produktionen for at besøge.

Egentlig for at høre, om en bestemt stregkode på nogle 2D-tegninger behøver overleve overgangen til 3D.

Men det udvikler sig til en længere snak om fordelene ved at gå fra de 2D-tegninger, som Spæncom – og byggebranchen generelt – har benyttet i årtier til de nye BIM-modeller i 3D, som betonelementleverandøren efter planen skal have implementeret på alle produktgrupper til sommer.

Ikke bare sådan at gå fra 2D til 3D

Michael Kauslund glæder sig. Tidligere har han været nødt til at sende opdaterede 2D-tegninger rundt til op til syv forskellige afdelinger, men det er en saga blot med 3D-modellerne, der automatisk bliver opdateret i softwaren og kan tilgås fra en tablet.

Netop data fra en 3D-model ligger til grund for den støbeproces, der foregår inde  på den anden side af glasvæggen bag de to herrer.

Tidligere skulle produktionsmedarbejderne gå rundt med målebånd og kvalitetssikre alle støbninger, men det er der ikke længere behov for nu, hvor maskinerne automatisk fødes med data.

Digitale data er den akse, 31-årige Kasper Groth Jensens hverdag roterer rundt om. Som Spæncoms BIM-udvikler har han ansvaret for at lette transitionen fra 2D til 3D.

Alt skal tegnes i 3D

Samtlige produkter i Spæncoms portefølje skal fremover tegnes og modelleres i 3D, så man får en digital ryggrad af data under hele værdikæden – fra underleverandører og samarbejdspartnere over salgsafdelingen til produktionen.

Det sker ikke af sig selv, og Kasper Groth Jensen skal derfor gøre livet så let for sine kolleger ved at udvikle forskellige hjælpeværktøjer i Spæncoms 3D-program, Tekla Structures.

Kasper Groth Jensen

  • Teknisk designer fra Aalborg Tekniske Skole i 2006
  • Har tidligere arbejdet for bl.a. Niras og A/S Peder Nielsen Beslagfabrik
  • 31 år, bor i Aalborg

Om Spæncom

  • Leverandør af præfabrikerede og forspændte betonelementer til alle typer byggeri
  • Hovedkvarter i Hedehusene og afdelinger i Vemmelev, Kolding og Aalborg
  • 447 medarbejdere
  • En del af Consolis Gruppen, der har fabrikker i over 20 lande

spaencom.dk

”Det er ikke bare sådan at gå fra 2D til 3D. Der er rigtig mange processer og arbejdsgangen, der skal ændres, så der er mange folk, der skal tage godt imod det. Derfor skal det gøres så spiseligt som muligt for brugerne. Og det nytter ikke at stoppe halvvejs, for så uddør man i den her branche,” lyder det fra Kasper Groth Jensen.

Ejer 3D-printer

Kasper Groth Jensen er uddannet teknisk designer fra Aalborg Tekniske Skole i 2006. Dengang fik man som studerende kun lige fik lov til at snuse til 3D, men meget har ændret sig siden.

I dag, godt tretten år senere, sidder han og træner både nye brugere og superbrugere af Tekla, ligesom han er medansvarlig for at udvikle 3D-værktøjer på tværs af Consolis-koncernens kontorer i Norden.

3D har altid interesseret ham og han er bl.a. den lykkelige ejer af en 3D-printer. Alt, hvad han har lært om Tekla, har han lært sig selv via Youtube og forskellige online brugercommunities.

”Dengang jeg kom til Spæncom havde jeg set Tekla én gang før, men jeg havde aldrig arbejdet med det. Så man skal have viljen og lysten og interessen til at lære noget nyt,” understreger han.

”Jeg har faktisk et spørgsmål, når nu du er her,” lyder det fra en af Spæncoms designere, da Kasper Groth Jensen midt under frokostpausen lægger vejen op forbi de tekniske designeres afdeling.

Der er noget, der driller i Tekla, viser det sig. Spørgsmålet opsummerer meget godt et af paradokserne ved Kasper Groth Jensens job. En del af jobbeskrivelsen er at yde teknisk support til kollegerne, men hvordan undgår man samtidig, at dagligdagen drukner i brandslukning?

I Kasper Groth Jensens tilfælde har han efter aftale med sin chef fået indført en ny struktur fra årsskiftet. Tre dage om ugen er forbeholdt udvikling, mens der kun er afsat i gennemsnit halvanden dag til support. Men strukturer gør det ikke alene. Derfor råder Kasper Groth Jensen nu også over tre ugentlige hjemmearbejdsdage, hvor telefonen ikke ringer hele tiden – og hvis den gør, kan han slukke for den.

”Tidligere gik der meget hurtigt brandslukning i den det meste af ugen, og rigtig meget tid gik med det. Men det var ikke tanken, for så får man netop ikke udviklet noget nyt,” forklarer han om baggrunden for de nye arbejdsrutiner.

Dermed ikke sagt, at Kasper Groth Jensens ar­bejdsdag er bygget op omkring rutiner. Med få undtagelser er dagene sjældent ens, bedyrer han. Der er møder på Spæncoms andre danske kontorer i Kolding og Hedehusene og fabrikken i Vemmelev, og dagen efter Teknikerens besøg skal Kasper Groth Jensen på et todages internt ­BIM-seminar på Sjælland

Hertil kommer en del udlandsrejser til primært Polen og Rumænien, hvor Spæncom får tegnet en del af sine produkter op. Anslået to ugers rejsedage i udlandet er det i gennemsnit blevet til de sidste par år.

Når han endelig er på kontoret, er det derfor tit et spørgsmål om at komme så meget rundt i organisationen som muligt. De tekniske designere får ofte et besøg, og han forsøger at prioritere at komme over i produktionen en gang imellem.

”Det er sundt at komme over og se, hvordan tingene foregår derovre. Det er faktisk noget, vi opfordrer til, bare så vi ved, hvad alle laver,” fortæller han på vej over i huldækshallen.

Arbejdsdagens bedste rush

Kasper Groth Jensen kalder sig selv lidt af en tekniknørd fra barnsben af, der leger med både 3D-print og design af hobbydele i sin fritid. Skabertrangen sidder således i ham, men det er ikke kun den, der driver værket, fortæller han.

”Jeg kan godt lide at designe ting og udfordre mig selv, og så synes jeg, det er fedt at få andre med på det. Mit rush er, hvis jeg laver noget, som andre synes er fedt. At jeg sidder og laver de her 3D-værktøjer, gør forhåbentligt, at der er færre udfordringer for designerne.”

Omvendt betyder det, at der ikke er nogen, der kommer med løsningerne til ham. Dem må han selv finde.

”Så udfordringen ligger i, at jeg hele tiden skal forbedre mig selv. Jeg skal helst lære noget nyt, inden andre lærer det.”