Note 1 1400p credit Schmidt Hammer Lassen Architects_Adam Mørk.jpg
Højstyrke-stålkabler fastholder væggene til fundamentet selv ved en belastning på op til 1.000 ton pr. væg i Christchurch nye hovedbibliotek 'Turanga', som danske Schmidt Hammer Lassen Architects står bag.

Jordskælvssikret bibliotek 'down under'

Byggeri Voldsomme jordskælv i 2010 og 2011 medførte, at store dele af Christchurch blev ødelagt, heriblandt hovedbiblioteket. Men nu har New Zealands næststørste by fået et nyt jordskælvssikret af slagsen.

Det er danske Schmidt Hammer Lassen, der har designet ‘Turanga’, som det hedder, hvis 9.500 kvm ved den historiske Cathedral Square rækker fem etager op.

Lewis Bradford Consulting Engineers, der er projektets ledende bygningsingeniører, har udviklet bygningskonstruktionen, der skal kunne modstå eventuelle lignende jordskælv i fremtiden.

Blandt andet er bygningen ‘selv-nivellerende’, hvilket betyder, at den kan svaje for efterfølgende at vende tilbage til sin oprindelige funktion. 

De store betonvægge i bygningen har forspændt højstyrke-stålkabler, der kan fastholde væggen til fundamentet selv ved en belastning på op til 1.000 ton pr. væg.

Selve bygningsdesignet tager udgangspunkt i kulturarven fra Ngai Tuahuriri-folket.

Hørplante gav inspiration til facade

Særligt bygningsfacaden, der tager form af et gyldent slør, er inspireret af både de omgivende bjerge og bladene fra den lokale harakeke-hørplante, der spiller en væsentlig rolle i områdets kulturarv.

Den gyldne facade intensiveres i udtryk ved solnedgang. Turanga skal stå som et symbol på ‘håb, sammenhold og genfødsel’ og på et mere overordnet plan understøtte ønsket om et offentligt rum, der styrker fællesskabet.

Det er således blot et af ni projekter, der til sammen skal stå for Christchurch’ genopbygning.

Turanga åbnede i midten af oktober og havde over 13.000 besøgende allerede første weekend.