Mzgwntgxmw
Kæmpechippen er verdens hurtigste.

Kæmpechip har 2.600 milliarder transistorer

Teknik WSE-2 sætter rekord med 2.600 milliarder transistorer i chippen, der er specialdesignet til at sætte fart på komplekse AI-beregninger.

Hurtigere, billigere og mindre. Sådan har mantraet for udviklingen af computerchips lydt i årtier, men nu går amerikanske Cerebras lidt i den modsatte grøft med den kæmpemæssige chip WSE-2 (Wafer Scale Engine), der indeholder hele 2.600 milliarder transistorer.

Chippen har et areal på lidt over 462 cm2, og formålet med den er ikke at kunne starte Powerpoint hurtigere op, men derimod at kunne afvikle AI- og deep learning-algoritmer meget effektivt.

"Indenfor AI-beregninger er store chips kongen, fordi de behandler informationer hurtigere og giver svar på kortere tid - og tid er fjenden for fremskridt indenfor AI," udtaler Dhiraj Malik, der er vice president for hardware engineering hos Cerebras.

Normalt fremstiller chipproducenter som Intel, TSMC og Samsung mange enkelte computerchips på en såkaldt wafer. Det er en siliciumskive på op til en vinylplades størrelse - 300 mm i diameter - der indeholder mange enkelte computerchips, som til sidst skilles fra hinanden for at blive proppet ind i hver sin computer eller smartphone.

Halverer transistorstørrelse

Cerebras' nye chip er også fremstillet som en wafer, men her er de enkelte computerchips i wafer'en i stedet forbundne til hinanden med alle nødvendige elektriske forbindelser på plads mellem chips og RAM direkte i silicium, så de kan kommunikere data mellem hinanden lynhurtigt. Her er det altså meningen, at hele wafer'en skal fungere som én samlet chip i stedet for at blive skilt fra hinanden.

Cerebras WSE-2 råder over hele 850.000 processorkerner. Til sammenligning har NVIDIAs kraftige grafikprocessor (GPU) A100 et areal på omkring 8 cm2 og cirka 54 milliarder transistorer og 7.344 processorkerner.

De 2.600 milliarder transistorer i WSE-2 er en fordobling sammenlignet med forrige model fra Cerebras. Det har været muligt, fordi chipproducenten TSMC, der fremstiller chippen for Cerebras, er gået fra transistorer på 16 nanometer til 7 nanometer under fremstillingsprocessen.

WSE-2 kommer dog ikke til at give din næste bærbare pc raketfart. Den enorme chip bliver så varm af at knuse komplekse AI-beregninger, at den kræver sit eget vandkølingssystem og et kabinet på størrelse med et lille køleskab.