COLOURBOX35442610

Kan din arbejdsgiver kræve, at du bliver influenzavaccineret?

Sygdom I kølvandet på corona-pandemien er influenza gået hen og blevet en hovedpine for mange danskere. I mellemtiden er flere arbejdsgivere begyndt at tilbyde influenzavaccine til de ansatte. Men spørgsmålet er, om arbejdsgiver kan kræve, at du lader dig vaccinere.

Efter corona-pandemiens voldsomme tag i hele verden er en anden smitsom og yderst velkendt sygdom kommet på manges læber. Influenza-virus.

De fleste af os kender den, og mange af os har nok også prøvet at være smittet med influenza, der typisk volder besvær med feber, hovedpine og smerter i kroppen.

Hvad den også gør, er at sende mange hjem fra arbejde med sygedage. Og det er ubekvemt for arbejdsgivere, der i nogle tilfælde må undvære den sygdomsramte i flere dage.

Derfor er det da også blevet populært for virksomheder at tilbyde influenzavaccination til alle medarbejdere. Det foregår typisk enten i arbejdstiden på kontoret eller uden for arbejdstiden på et vaccinationssted.

Men ikke alle er lige begejstrede for tanken om at blive vaccineret mod influenza, og for dem er der godt nyt, forklarer Byrial Rastad Bjørst, der er advokat hos Teknisk Landsforbund.

”Din arbejdsgiver kan ikke bestemme, om du lader dig vaccinere mod influenza – eller mod Covid-19 for den sags skyld. Med andre ord kan det normalt ikke få konsekvenser for din ansættelse, hvis du vælger ikke at blive vaccineret,” siger han.

Kun i særlige tilfælde

Han forklarer, at der kan være helt særlige situationer, hvor udførelsen af den pågældendes arbejdsopgaver bliver umuliggjort af manglende vaccination, og hvor det derfor kan forholde sig anderledes.

Det er for eksempel situationer, hvor en medarbejder rejser meget til udlandet, og hvor rejserne i praksis ikke er mulige uden vaccination. Eller for sundhedspersonale, hvor krav om vaccination kan være velbegrundet.

Det er dog ikke sket endnu, forklarer Byrial Rastad Bjørst og påpeger, at I de særlige situationer skal en arbejdsgiver overveje, om denne kan sætte medarbejderen til andet arbejde - og er det ikke muligt, så kan en opsigelse først da komme på tale.

I praksis er den situation dog utænkelig for medlemmer af Teknisk Landsforbund, der ikke har berøring med netop de arbejdsområder.

Derfor opfordrer advokaten til, at man retter blikket mod sin fagforening, hvis der opstår tvivlsspørgsmål i relation til vaccination.

”Hvis din arbejdsgiver stiller krav om vaccination, og du ikke ønsker at bliver vaccineret, så står vi klar til at se på sagen,” slår Byrial Rastad Bjørst fast.

Det skal du gøre, hvis du bliver syg med Influenza

Bliver du syg - for eksempel med influenza - så har du ret til at blive hjemme fra dit arbejde. Du skal bare sørge for at informere din arbejdsgiver om, at du syg. Det skal du gøre ved arbejdstids begyndelse på den første hverdag, hvor du er syg.

Gør du ikke det, er din arbejdsgiver nemlig ikke forpligtet til at betale dig løn i den periode, hvor du er fraværende. Samtidig kan fraværet også betragtes som en grov misligholdelse af ansættelsen, hvilket kan føre til, at din arbejdsgiver - med loven på sin side - kan lade din ansættelse ophøre.

Har du sygemeldt dig efter reglerne, så er du ikke forpligtet til løbende at orientere din arbejdsgiver om din helbredsstatus eller om, at du fortsat er syg. Der kan naturligvis være andre gode grunde til at orientere om udsigterne til tilbagevenden - for eksempel et ønske om imødekommenhed.

Bemærk, at der kan være særlige retningslinjer på din arbejdsplads for, hvordan sygemelding foregår. Nogle steder kræves det, at nærmeste leder ringes op, mens det andre steder er tilstrækkeligt med en skriftlig besked - for eksempel på mail.

Læs mere om sygemelding