Hjenmmearbejde1305

Kan sofabordet bruges som skrivebord, når du arbejder hjemme?

Arbejdsmiljø Mange TL’ere arbejder hjemme på grund af coronakrisen. Men hvilke regler for arbejdsmiljø gælder egentlig, når du sidder derhjemme med computeren? Få svaret her.

Er du en af dem, der sidder ved sofabordet med din pc og arbejder hjemmefra. Så har du måske overvejet, hvilke regler for arbejdsmiljø, der gælder, når man arbejder hjemmefra.

”Som udgangspunkt gælder arbejdsmiljøloven hele tiden. Men reglerne for skærmarbejde gælder først, hvis du har en fast aftale om at arbejde hjemme en dag om ugen eller mere," fortæller Maiken Christensen, der er faglig sekretær i TL med speciale i arbejdsmiljø.

Arbejdstilsynet har skrevet en vejledning, som fortæller, hvordan du kan indrette dig, når du arbejder hjemmefra under coronakrisen.

Her anbefaler man blandt andet at holde pauser, variere sin arbejdsstilling og bevæge sig rundt i hjemmet, så man ikke sidder ved sofabordet hele tiden med sin pc.

Men Arbejdstilsynets anbefalinger er ikke de samme, som de regler der gælder, hvis man har en eller flere faste ugentlige arbejdsdage derhjemme.

Bord, stol, skærm og lys
Hvis du har en fast ugentlig arbejdsdag derhjemme eller flere, så gælder der særlige regler, når det drejer sig om dit arbejdsbord, din stol, skærmen på din pc og lysforholdene:

1. Skrivebord
Du har ikke krav på et hæve-sænkebord, men bordet skal være i en passende højde, og det skal være dybt nok til, at der er plads til en skærm i en passende synsafstand. Der skal også være plads til tastaturet samt armstøtte foran.

2. Stol
Du har krav på en kontorstol, hvor sædet kan indstilles i højden. toleryggen skal også kunne indstilles i højden, og den skal kunne stilles skråt.

3. Skærm
Skærmen skal være tydelig og stor nok til, at man kan læse, hvad der står. I dag er det som regel ikke noget problem, da de fleste skærme er blevet så gode, at de ikke skaber problemer. Det gælder både for bærbare og iPads.

4. Lys
Du har krav på et ordentligt arbejdslys, så det er muligt at læse uden at knibe øjnene sammen.

Skal med i APV
Det er arbejdsgiverens ansvar at sikre, at arbejdsmiljøloven overholdes – også ved hjemmearbejdspladser. Og det er også arbejdsgiveren, som skal betale for det ekstra udstyr.

”Men det er dit eget ansvar at sørge for, at overholde loven, når først udstyret er på plads. Arbejdstilsynet kommer ikke og besøger dig, og din arbejdsgiver må heller ikke komme hjem til dig for at tjekke, om alt er ok,” fortæller Maiken Christensen.

Har du en hjemmearbejdsplads en dag eller mere om ugen, skal den med i den lovpligtige arbejdspladsvurdering, APV.

"Arbejdsgiveren skal spørge ind til din hjemmearbejdsplads for at sikre, at reglerne bliver overholdt. Og APV’en gør samtidig også dig selv opmærksom på, hvis der er noget, som kan forbedres," siger Maiken Christensen.

Se Arbejdstilsynets vejledning for hjemmearbejdspladser

Og her er så svaret på spørgsmålet:
Kan sofabordet bruges som skrivebord, når du arbejder hjemme?

Ja, hvis dit hjemmearbejde er midlertidigt. Men hvis du har en fast aftale om hjemmearbejde i en dag eller mere om ugen, har du krav på et ordentligt bord at arbejde ved.