Barnkarantæne1305

Kend dine rettigheder, når dit barn er sendt i hjemmekarantæne pga. corona

Arbejdsliv Skoler og børnehaver sender over hele landet børn hjem i karantæne pga. corona. Men hvilke muligheder har du for at passe dit barn i den situation? TL’s advokat, Byrial Bjørst, vejleder om dine rettigheder.

Hvis dit barn er sendt hjem fra skole eller børnehave på grund af corona, kan det være en udfordring for dig som forældre at få fri fra arbejde til at passe barnet.

Der gælder forskellige regler afhængigt af, om dit eget barn er sygt, eller om barnet er sendt hjem, fordi et andet barn i institutionen udgør en smitterisiko.

”Hvis dit eget barn er smittet med corona, gælder der de samme regler, som hvis barnet havde været smittet med mæslinger. Har du overenskomst, vil du være berettiget til at blive hjemme på barnets første og i nogle tilfælde også barnets anden sygedag. Har du ikke overenskomst, så har du ikke ret til at blive hjemme, med mindre du har en aftale om det med din arbejdsgiver. Ved alvorlig sygdom, hvor din tilstedeværelse er påkrævet, kan du få fri uden løn,” fortæller Byrial Bjørst, der er advokat i TL.

Er dit eget barn derimod ikke konstateret smittet, men blot sendt hjem for at undgå smitte, gælder der andre regler.

”Her har du som udgangspunkt ikke krav på barns første sygedag. Faktisk har du ikke rigtig krav på noget andet end de omsorgsdage, du eventuelt har via sin overenskomst,” siger Byrial Bjørst.

Tal med arbejdsgiveren og din lokalafdeling
Når det er sagt, mener han dog, at det burde være muligt at finde en løsning med arbejdsgiveren.

”Mange af TL’s medlemmer kan arbejde hjemmefra. Man kan evt. afspadsere eller holde ferie. Eller man kan aftale, at man holder fri uden løn. Under alle omstændigheder vil jeg anbefale, at man både taler med sin arbejdsgiver, og at man kontakter sin lokale TL-afdeling for at finde en løsning,” siger Byrial Bjørst.

Er det umuligt at finde en brugbar løsning med arbejdsgiveren, og bliver man alligevel væk fra arbejdet, risikerer man i sidste ende en fyring.

”I den situation vil en domstol vurdere, om man har udnyttet alle muligheder for at få barnet passet. Samtidig vil domstolen også vurdere, om arbejdsgiveren har forsøgt at komme lønmodtageren i møde for at løse problemet. Det vil være en konkret vurdering i den enkelte sag. Men som regel vil det være muligt at finde en løsning i mindelighed, så det ikke ender i retten,” siger Byrial Bjørst.

Er dit barn sendt hjem i karantæne, kan du kontakte din lokalafdeling.

Du kan også læse mere om børn i hjemmekarantæne på FHO’s hjemmeside.