victoriasdesign.jpg
Frakken har flere referencer til psykiatrien. Blandt andet de lange ærmer, spænderne, bælterne og bæltestropperne.

Kollektion sætter spot på sindet

Design At mode kan forholde sig til samfundet, er Victoria Stigkjærs kollektion “Have you ever tried picking up a poppy flower?” et godt eksempel på.

I de i alt fem outfits kan du for eksempel spore referencer til en spændetrøje. En bodystocking er desuden prydet med citater fra Angstforeningens officielle forum.

Kollektionen er Victoria Stigkjærs bachelorprojekt fra Designskolen Kolding. Det tager afsæt i psykiatrien og blev tidligere på året udvalgt til talentkonkurrencen ‘Designers Nest’.

“Jeg har bygget kollektionen op ud fra to modstridende universer: Den konforme del, vi viser frem til verden, og det andet univers, som jeg har valgt at kalde den autentiske del – det, som de færreste mennesker er i kontakt med,” siger Victoria Stigkjær.

Den lange frakke, som er spændt ind i livet og har spænder om armene, skal for eksempel lede tankerne hen på en spændetrøje.

“Den er symbol på konformiteten – det kommer til udtryk i silhuetten, som er meget autoritær, samtidig med at spænderne refererer til spændetrøjen. Den bløde krave er et symbol på det mere autentiske og noget, som er mere drømmende,” siger hun.

Det er særligt den skotske psykiater Ronald David Laing, der har inspireret Victoria Stigkjær.

Han var i 1960erne medstifter af den antipsykiatriske bevægelse, som ville reformere psykiatrien, og som opfattede psykotiske symptomer som ikke-sygelige reaktioner på et sygt samfund.

Kollektion er en kommentar

Victoria Stigkjær understreger, at det for hende handler om at opbløde den måde, vi ser på grænsen mellem det raske og det syge.

“Min kollektion er i høj grad en kommentar til den generelle opfattelse af sindet – at vi har et meget snævert syn på det menneskelige sind og hvornår noget falder uden for frem for at se på, hvordan vi indretter vores samfund. Jeg tror, mange kan relatere til de svære følelser,” siger Victoria Stigkjær, der håber, at hun som designer kan være med til at sætte fokus på netop den debat.

“Modebranchen har en stor magt og et stort ansvar. Derfor er det vigtigt, at vi bruger vores position på en måde, som er mere omfavnende i forhold til kropstyper, køn og sind,” siger hun.

“Folk beskriver,  hvor­dan de føler sig fremmedgjort over for verden,” siger Victoria Stigkjær om sin bodystocking med citater fra Angst­foreningens debat­forum.

“Folk beskriver, hvor­dan de føler sig fremmedgjort over for verden,” siger Victoria Stigkjær om sin bodystocking med citater fra Angst­foreningens debat­forum.