Kom op af stolen: Din krop har brug for det
Hvilke opgaver sidder du med? Hvilken afdeling sidder du i? Hvem sidder du sammen med?
Vi har vænnet os så meget til det, at det gennemsyrer sproget: Vi sidder på arbejdet.
I løbet af de sidste 50 år er andelen af danskere, der har stillesiddende arbejde mere end fordoblet, og i dag er det tæt på 50 procent af alle på arbejdsmarkedet, der har kontorarbejde eller en anden form for ikke-fysisk arbejde. Men det stillesiddende arbejde er ikke i sig selv et problem. Det er alt det udenom. Problemet er, at vi bliver mindre og mindre fysisk aktive, når arbejdsdagen er slut. Det viser tal fra Den Nationale Sundhedsprofil, der er den mest omfattende undersøgelse af danskernes sundhed, som blev offentliggjort i foråret.
Af tallenene fremgår det, at næsten seks ud af ti danskere bevæger sig for lidt – i hvert fald, hvis vi skulle opfylde verdenssundhedsorganisationen WHO’s anbefalinger. Og det er kombinationen af flere livsstilsfaktorer, vi skal holde øje med, siger Mette Aadahl, der er professor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet.
“Problemet er størst, hvis du ikke bevæger dig i øvrigt. Hvis du cykler til og fra arbejde og dyrker motion i fritiden, er der ikke noget, som tyder på, at det skulle være et problem, at du har mange timers stillesiddende arbejde. Der er mange faktorer – ikke mindst kost og livsstil – der spiller ind, hvis man skal tale om øget risiko for at blive syg,” siger Mette Aadahl.
3x10 minutter om ugen er nok
Hun bakkes op af Lars Louis Andersen, der er professor på Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Det stillesiddende arbejde er ikke et problem i sig selv, men der er selvfølgelig nogle ting, man skal være opmærksomme på – ikke mindst kroppens egne signaler.
“Når man sidder og arbejder i samme stilling i flere timer, går kredsløbet lidt i dvale. Musklerne i nakken og skuldrene skal arbejde for at holde hovedet oppe, og det mærker mange som lidt træthed i nakken sidst på dagen. Hvis man ikke lytter til det, så kan den træthed blive til smerte, som i sidste ende kan blive kroniske nakke-skuldersmerter, der kan blive svære at komme af med,” fortæller Lars Louis Andersen.
De gode nyheder er, at det i de fleste tilfælde skal relativt lidt til at forebygge det. Et af de gode råd er, at man skal huske at få noget bevægelse ind i arbejdsdagen. Et andet er, at selv lidt træning gør en stor forskel.
“Det mest effektive, man kan gøre, er at træne de muskler, der bliver trætte. Og når vi taler om stillesiddende arbejde, er det oftest musklerne i nakken og skulderen. Du kan selvfølgelig også ændre din siddestilling, men det er træningen af musklerne, der er mest effektivt i længden,” siger Lars Louis Andersen, hvis glædelige budskab er, at blot 10 minutters træning tre gange om ugen er nok til at gøre en mærkbar forskel.
“Vi har taget nogle muskelbiopsier før og efter 10 ugers kortvarig og intenst styrketræning for nakke og skulder, og vi kan simpelthen se, at der er sket nogle forbedringer inde i musklerne efter bare 10 ugers træning,” siger Lars Louis Andersen. Og ud over at mindske de fysiske ulemper er der både psykiske og sociale gevinster at hente.
“Vi kan se, at det har en social effekt, at man træner sammen på arbejdspladsen. Man ser hinanden i nogle andre roller. Så der er også meget, der tyder på, at vi faktisk bliver bedre kollegaer af at træne sammen,” slutter han.
Vi bevæger os mindre
Flere og flere danskere har primært stillesiddende aktiviteter i fritiden. Fra 2010 til 2021 er tallet steget for omkring 15 % til over 19 % for mænd og over 18 % for kvinder. Det er ikke mindst de unge, som i mindre og mindre grad bevæger sig i fritiden.
Kilde: Den Nationale Sundhedsprofil 2021