kompostspand_1320p.jpg
ComposTech er et afgangsprojekt fra Designskolen Kolding i 2017. Det er endnu ikke sat i produktion, men har allerede høstet flere priser bl.a. Design Entrepreneurship Award i 2017.

Kompostspanden skal ind i køkkenet

Bæredygtighed Nu kan vores madrester omdannes til kompost i løbet af 48 timer.

Den højteknologiske køkkenmaskine ComposTech er designet af iranskfødte Ghazaleh Akhavan, som tog afgang fra Designskolen Kolding sommeren 2017.

Ghazaleh fik idéen allerede i 2015, fordi hun blev opmærksom på, hvor meget mad vi forbrugere kasserer dagligt. Det var dog i forbindelse med sit kandidatprojekt sidste år, at hun for alvor udviklede konceptet.

”Efter ved selvsyn at have set forskellen i fødevarespild sammenlignet med mit hjemland, fokuserede jeg min forskning på den globale fødevareudfordring og på at designe en bæredygtig løsning på industriel skala”, siger hun.

kompostspandGhazal.jpg
Michael Molver Nissen og Ghazaleh Akhavan arbejder sammen om ComposTech. De er begge uddannet ved Design­skolen Kolding.

Lufttætte poser

ComposTech fungerer ved, at man putter madaffald i maskinen. Affaldet passerer efterfølgende en kværn, der sørger for, at det hakkes til en passende størrelse. Biproduktet ender i et såkaldt ”aktivt” område.

Når det er fyldt, tændes maskinen, og kompostprocessen går i gang.

ComposTech benytter biologisk nedbrydelige poser, der skal placeres i udbeholderen.

Poserne er lufttætte, og når maskinen slukkes, fjerner den luften fra poserne og forsegler dem. Slutteligt fjernes de lufttætte poser, som nu indeholder organisk gødning – lige til at bruge.

Næring til planter

”Målet er at omdanne madspild til en dyrebar ressource og samtidig inspirere andre til at tænke bæredygtigt”, siger Ghazaleh Akhavan.

Sammen med sin forlovede, designer Michael Molver Nissen, videreudvikler Ghazaleh Akhavan nu ComposTech, som de håber rykker ind i køkkener, kantiner og andre steder, hvor værdifuld mad ryger i skraldespanden. Nu kan det i stedet ende med at gøre haven smukkere.

ComposTech har ­modtaget 15. Juni Fondens såkaldte ­uansøgte hæderspris på 40.000 kr.