Ledige betaler en høj pris for corona

Debatindlæg Debatindlæg af forbundsformand Jannik Frank Petersen bragt i Avisen Danmark den 18. februar 2021.

Corona tog os alle på sengen. Først og fremmest sundhedsmæssigt, men også når det gælder vores arbejdsmarked. Vi har kunnet løse mange af udfordringerne hurtigt og hen ad vejen. Politikerne har for det meste fundet fælles fodslag, og fagbevægelsen og arbejdsgiverne har sammen med regeringen lavet afgørende trepartsaftaler. Meget har handlet om at redde arbejdspladser. Mindre om at holde hånden under alle dem, der allerede har mistet arbejdet som følge af corona. Men det er vi nødt til at ændre på.

Det står efterhånden lysende klart, at corona har delt arbejdsmarkedet op i et a- og et b-hold. A-holdet er virksomheder, der holder produktionen oppe og måske endda har øget omsætningen. B-holdet er alle de virksomheder, der har måttet fyre i massevis og lukke hele eller dele af virksomheden ned. Det har medført, at antallet af langtidsledige desværre stiger med raketfart.

Blandt vores medlemmer, der blev ledige i marts og april 2020 - altså lige da Danmark lukkede ned første gang - er 33% stadig ledige i dag. Det er en stigning på 60% sammenlignet med samme periode året før. Det er stærkt bekymrende.

I nogle af vores brancher er ledigheden fordoblet siden den første nedlukning. Det har hjælpepakkerne ikke kunnet forhindre. Et eksempel er teater- og eventbranchen. Mange af vores teaterteknikere arbejder som freelancere eller er blevet opsagt. Det er trist, for lige nu har de reelt ikke en chance for at komme ind på arbejdsmarkedet igen. Alt tyder heldigvis på, at der kun er tale om en midlertidig periode, Det er jo ikke, fordi vi ikke vil have koncerter eller teaterforestillinger i fremtiden. Tværtimod har corona om noget lært os, hvad vi sætter pris på. Men lige nu hjælper det ikke de mange ledige, der kæmper for at få pengene til at slå til sidst på måneden. De kan se dagpengene blive udhulet hvert år, mens lønningerne stiger.

Derfor: Hæv dagpengene, så økonomien kan hænge sammen. Forlæng dagpengeperioden, så langtidsledige ikke ryger ud. Og tilbyd de ledige reelle efteruddannelsesmuligheder, der f.eks. kunne være målrettet grøn omstilling. Det vil være fair under en krise, ingen har skyld i.