Britt Karina Lykke Ravn Fotograf Hung Tien Vu
Med hjælp fra TL's løn­statistik fik Britt Lykke Ravn, tillids­repræsentant for TL’erne på Vand­Center Syd, forhandlet højere løn til fire ud af 11 af kolleger.

Lønstatistik: Stædighed og statistik hævede lønnen

Lønstatistik 2022 Først meddelte ledelsen, at der desværre ikke var nogen lønstigninger at hente. Men Britt Lykke Ravn gav ikke op, og med lønstatistik og gode argumenter hævede hun lønnen for flere kolleger.

Første melding fra ledelsen var nedslående. Der var ingen lønstigninger til de 11 kolleger, som Britt Lykke Ravn forhandlede løn på vegne af. Men tillidsrepræsentanten på VandCenter Syd lod sig ikke slå ud.

”Jeg havde lavet mit forarbejde og tjekket lønstatistikkerne – og så kunne jeg fremlægge nogle flere detaljer og kriterier, som de ansatte levede op til. Og det kunne de godt se, da jeg og min suppleant forklarede det,” siger Britt Lykke Ravn.

Og det grundige forarbejdede betalte sig:

”Udgangspunktet var, at ingen stod til at få en lønstigning. Men det endte med, at fire ud af 11 fik en lønstigning.”

Som tillidsrepræsentant er det bl.a. Britts opgave at forhandle løn for ansatte TL-medlemmer på VandCenter Syd. Hun har på det seneste oplevet, at ledelsen har brugt tal for lønninger, som ikke var helt dækkende for de forskellige fagligheder, som er i medarbejdergruppen.

Derfor går Britt grundigt til værks. Hun tjekker alle, som hun forhandler for, og kigger på deres faglige profil, alder, uddannelse og anciennitet – og så sammenligner hun med lignende profiler i samme landsdel. Dermed kan hun se, om den pågældende medarbejder får mere eller mindre end lignende ansatte andre steder.

”Du skal have en form for evidens for dine ønsker til løn. Ellers kan ledelsen blot sige, at den ansatte får en ok løn. Men så kan jeg smide trumfkortet, som er, hvordan lønnen ser ud i forhold til statistikken – og det lytter de til,” forklarer hun og tilføjer:

”Lønstatistikken gør utrolig meget. Jeg ved, at andre fagforbund ikke har adgang til lønstatisk, og det river de sig i håret over. De føler, at de famler i blinde,” siger Britt Lykke Ravn.

Sådan bruger du TL’s lønstatistik

Teknisk Landsforbunds lønberegner kan hjælpe dig med at finde frem til, hvilket lønniveau du bør sigte efter i din kommende forhandling. Beregneren bygger på de seneste tre års lønstatistik.

Indtast, hvor du arbejder – dvs. om du arbejder i privat virksomhed, eller du er ansat i en kommune, region eller i staten

Indtast uddannelse og arbejds­område. Hvis du ikke kan finde dig selv i de angivne uddannelser, kan du indtaste ”øvrige medlemmer” som uddannelse og vælge mere præcist i arbejdsområdet.

Indtast, din alder og din ­arbejdsplads’ beliggenhed.

Indtast, hvornår lønnen skal beregnes til.

Beregningen viser både din løn, tillæg og arbejdsgiverbetalt pension.