Luksusbiler med dansk lyddesign
De fleste kan blive enige om, at hverken en Bentley eller en Lamborghini er underspillede i deres udtryk.
”Bildesign er ofte lig med et rigt designudtryk, som appellerer til følelserne. Her må tingene godt se ud af noget,” siger Mikkel Venge.
Han har i cirka ti år designet lydsystemer og radioer til ’high-end’ biler fra hele verden for det ærkedanske brand Bang & Olufsen, der bygger på en lang skandinavisk tradition, hvor kodeordene er ”less is more”.
Først som ansat i selve firmaet Bang & Olufsen, siden i firmaet Harman, som har købt bilafdelingen, og som nu er leverandør for B&O.
Fra Aston Martin til BMW
CV’et vidner om, at de forskellige designtraditioner bestemt kan forenes. Der står både Audi, Aston Martin, BMW, Lamborghini og Bentley på listen over de bilmærker, Mikkel Venge har stået i spidsen for at designe højttalere til.
”Det er en interessant opgave at kombinere et eksempelvis meget dramatisk designudtryk som Lamborghini har, og få det til at harmonere med en streng minimalistisk skandinavisk tradition,” siger Mikkel Venge, som sidste år stod i spidsen for højttalerdesignet til en anden bil i den eksklusive ende, Bentley.
Træ, læder og aluminium
I den nye Bentley Continental GT sidder højttalerne i dørene, i instrumentbrættet og på bagsæderne. Aluminiumsoverfladerne kaldes også højttalergrills – på grund af hullerne. Mikkel Venge taler blandt andet om ”ærlighed” i materialerne.
”B&Os tradition ligger i høj grad inden for aluminiumsforarbejdning, mens det i bilbranchen ofte er plastik, som er forkromet. I biluniverset har man netop ofte en tendens til, at man skruer op for formsproget og til gengæld går på kompromis med materialer – det er meget form, det handler om, og det kompromis, vil vi undgå. Træ, læder og aluminium er de grundlæggende materialer,” siger Mikkel Venge, som dog ikke udelukker plastik.
”Plast bliver også brugt, men altid som plast. Man foregølger ikke, at plast er noget andet, end det er. Kombinationer af materialer giver ofte en oplevelse, som er større end de enkelte materialer hver for sig,” siger Mikkel Venge.
Normalt starter samarbejdet om lyd med, at Harmans såkaldte systemarkitekter med forstand på lyd undersøger, hvilke højttalerenheder, der skal med i en ny bilproduktion, og hvor de skal placeres for at give den bedst mulige brugeroplevelse. Herefter arbejder koncept- og designteamet med deres bud på, hvordan højttalerne skal spille sammen med bilens øvrige design.
”Går det godt for sig, starter vi med at præsentere vores brand og sige: ’Her har I vores historie og vores værdier og ambitioner for samarbejdet’. Så gør de det samme og fortæller, hvad de kommer fra, og hvilke designværdier, de har. Strategisk forholder de sig til de modeller, vi har i vores portefølje.”
Udtryk skal skille sig ud
Hvis det pågældende bilmærke ønsker at bruge Bang & Olufsen, får designholdet input med tilbage, så de har noget at arbejde videre med.
”Vi får en indikation af, hvordan bilen ser ud, og hvilke materialer, man har brugt. På et tidspunkt får vi desuden 3D-data på, hvordan bilen ser ud inden i. Så får vi data på, hvordan instrumentbrættet og den nedre del af førerhuset kabinen ser ud, og så er kunsten at få vores del til at blive så integreret som muligt.”
Dog ikke mere integreret end at højttalerne skal udstråle deres helt eget formsprog, understreger han.
”Udtrykket skal differentiere sig så meget, at du kan parkere din bil ved siden af en bil uden Bang & Olufsen højttalere, og så skal man med det samme kunne se, at det er dét, man har betalt ekstra for.
Samtidig skal det se ud som om, at det alt sammen er produceret den samme dag, selv om vi i praksis kan være to år inde i processen, når designholdet kommer ind i billedet. Så laver vi noget, der på en gang er integreret og differentieret,” siger Mikkel Venge.
Selv om hver proces er ny, kan han godt mærke, at ti års erfaring inden for højttalerdesign kommer ham til gode i det daglige.
”Fordelen ved at have lavet det samme i lang tid er, at man kan forfølge en idé i en sammenhæng, lægge den på hylden og finde den frem igen senere til et andet projekt. Man kan sige det sådan, at man udvikler et bagkatalog af sange, som man kan synge, når projektøren bliver tændt, og kollegerne kigger på designeren for at få en god idé.”