Lyden af nyfalden sne
Alle lyde absorberes, når de rammer de store, hvide pigge af skumplast. Piggene dækker alle fire vægge samt loftet og gulvet i det lydabsorberende rum. Vi går på et trådnet, der er spændt ud over piggene på gulvet. Når vi bevæger os, kan vi mærke nettet gynge under os.
”Det er et lyddødt rum. Vi bruger det til akustiske målinger, når vi skal teste vores headsets og høreapparater,” forklarer Søren Weitze Christensen, der er test engineer hos GN Store Nord.
Hans stemme dæmpes af væggene, hvilket skaber en underlig stemning – som om vi befandt os i et landskab med nyfalden sne.
Søren Weitze Christensen
- Test engineer hos GN Store Nord Acoustics Research Lab
- Tidligere Nokia, Sonion og DTU Space
- Uddannet It- og elektronikteknolog fra KEA i 2002
Vicevært for ingeniører
Det lyddøde rum er et af en række specielle rum, som alle befinder sig i et stort laboratorium med cirka 10 meter til loftet. For at komme ind i laboratoriet skal man igennem en række døre, der kræver et kort og en kode.
”Vi har forretningshemmeligheder, og derfor er vi nødt til at have styr på, hvem der kommer ind,” forklarer Søren Weitze Christensen.
I det store laboratorium udenfor det lyddøde rum sidder en ingeniør fra udviklingsafdelingen. Han fortæller, at han ikke selv er i stand til at betjene apparaturet, og at han derfor har brug for Sørens hjælp.
”Jeg er en slags vicevært, som hjælper andre medarbejdere fra udviklingsafdelingen, når de skal have testet deres produkter,” forklarer Søren Weitze Christensen.
Værkstedet i fars kælder
Søren Weitze Christensen har arbejdet seks år hos GN Store Nord og er glad for sit arbejde.
”Jeg har interesseret mig for akustik, siden jeg var otte år gammel og rendte rundt med en båndoptager med mikrofon og lavede lydoptagelser. Min far var ingeniør og havde et værksted nede i kælderen, hvor jeg byggede højttalere og loddede ledninger sammen. Så jeg har fået teknikken ind med modermælken.”
På et tidspunkt læste han også selv til ingeniør.
”Men det blev for megen matematik. Jeg er mere praktisk anlagt. Så det her job passer perfekt til mig. Her møder jeg også en masse interessante mennesker, som jeg kan lære meget af.”
Lyserød støj
Han viser ind i et andet rum, som er en direkte modsætning til det lyddøde rum.
”Det her rum er indrettet til at skabe så megen rumklang som muligt. Derfor er alle flader af hård metal, og væggene er vinklede, sådan at lyden bliver kastet i så mange retninger som muligt.”
Rummet er helt hvidt på nær i hjørnerne. Her er sorte højtalere, som er bygget ind i væggen. På gulvet står en stor, sort subwoofer.
”Her kan vi afspille det, vi kalder ’lyserød støj’, som indeholder alle toner. Vi bruger rummet til at teste støjdæmpningen i vores høreapparater og headsets. Når vi måler støjen både med og uden headset, kan vi trække værdierne fra hinanden og dermed finde frem til støjdæmpningen.”
Et headset dæmper typisk støjen med omkring 10 decibel.
”På et kontor med megen snak, er støjen på omkring 55-60 decibel. Efter støjdæmpningen kommer støjen ned på, hvad der svarer til snak i en stille dagligstue. Den støjreduktion kan medarbejderne mærke på deres stressniveau.”
Dagligstue med børnehave
Ved siden af rummet med lyserød støj er endnu et rum, som er en blanding af de to første rum.
”Det her rum er indrettet som en almindelig dagligstue. Her kan vi teste vores produkter under naturlige forhold. Desuden har vi et bibliotek af forskellige lydscenarier fra for eksempel en kantine, et kontormiljø eller en børnehave. Scenarierne kan vi afspille i rummet for at teste produkterne under forskellige forhold.”
”Dagligstuen” er bygget efter standarden IEC 60268-13.
”Vores headsets er Skype-certificerede. For at få det stempel skal de bestå nogle test hos uafhængige laboratorier. Vi bruger den samme rum-standard, som de bruger. På den måde er vi sikre på at bestå deres test. Det sparer os en masse tid, fordi vi slipper for at skulle sende produkterne frem og tilbage til nye test, fortæller Søren Weitze.
GN Store Nord
- Producerer høreapparater og headsets
- Brands: Jabra, ReSound, Beltone og Interton
- Over 5.000 ansatte
- Salg i over 90 forskellige lande
- Grundlagt i 1869 af C. F. Tietgen
Lyden af fart
Udenfor ”dagligstuen” står en sort Toyota Corolla fra 2006. Bilen har kørt 14 kilometer og fremstår som ny.
”Vi bruger den til at teste vores produkter i en bil. Vi kunne godt have bygget et rum, som simulerede en bil, men det er nemmere at bruge en rigtig bil.”
Bilen er udstyret med indvendige højttalere, som kan afspille lyden af forskellige biltyper, der kører ved forskellige hastigheder.
”Sådan her lyder det, når man kører 80 kilometer i timen,” siger Søren Weitze Christensen, imens han tænder for et anlæg, der står udenfor bilen.
”Nu skruer jeg hastigheden op til 100 kilometer i timen. Og sådan her lyder en bil, der kører 130 kilometer i timen.”
Testbilen har en gul nummerplade. På nummerpladen står der ”Jabra”, som er GN Store Nords mærke indenfor headsets.
Headset vejer 13 gram
Jabra har for nylig lanceret deres Elite Sport model med indbygget pulsmåler og stemmecoaching.
De er helt fri for ledninger og sidder inde i ørerne ligesom et høreapparat. Desuden har de støjdæmpning, sådan at man slipper for at høre suset fra vinden.
Jabra Elite Sport vejer kun 13 gram og fylder næsten ingenting.
”Batteriet er meget lille, og det giver en udfordring i forhold til batterilevetiden. Den udfordring løser vi ved at optimere antennen i headsettet.”
Søren Weitze Christensen viser ind i et rum, hvor der står en transistorradio på gulvet. Han lader døren ind til rummet stå åben og tænder for transistorradioen. Derefter lukker han døren. Radioen spiller stadig. Først da han trækker dørhåndtaget ned, holder radioen op med at spille.
”Nu er rummet forsejlet, og der kan ikke slippe radiosignaler ind udefra. Her kan vi teste kvaliteten af vores antenner. Jo bedre antennen er, jo mindre strøm bruger den. Og jo mindre strøm den bruger, jo mindre batterier behøver den. På den måde kan vi lave mindre apparater ved at forbedre antennens kvalitet.”