"Måske skulle designbranchen se indad?"
Roccamore-stifteren blæste i Berlingske 4. oktober til angreb på de mange ledige designere, der »nørkler med deres små designprojekter, mens de drømmer om at slå igennem«.
Men designbranchen bør se indad. For mange steder er arbejdsvilkårene ikke 2021 værdige.
I Teknisk Landsforbund organiserer vi blandt andet designere fra designskolerne, designteknologer fra erhvervsakademierne og udlærte fra de private designuddannelser. Vi kender vores medlemmer, og vi ved, at langt de fleste af vores ledige designere vil gøre næsten hvad som helst for at få en fod inden for i designbranchen. Om de så skal gøre rent eller arbejde på en grillbar, indtil det lykkes dem.
Nogle studerende kan måske have en romantisk drøm om designbranchen, når de starter på deres uddannelse. Men det er vores indtryk, at det er de færreste, der afslutter deres studie med samme romantiske drøm i behold. For virkeligheden er, at designbranchen er en professionel industri med et meget højt tempo, og det tror jeg faktisk, at de fleste designere – ledige eller i job – udmærket er klar over.
Så nej, ledige designere er ikke så virkelighedsfjerne som Frederikke Schmidt vil gøre dem til. Men det er rigtigt, at mange af dem vil få et chok, når de starter i deres første job.
I 2018 gennemførte vi en undersøgelse blandt vores designere og designteknologer, og den afslørede desværre, hvad vi havde på fornemmelsen. Designbranchen er et hårdt sted at arbejde.
Hver femte af de adspurgte havde været sygemeldt med stress. Ti procent havde taget ulønnet arbejde, og 85 procent af dem i job havde overarbejde uden mulighed for afspadsering eller udbetaling.
Vi har gennem årene haft mange sager med gravide designere, der får en usaglig opsigelse, når maven begynder at bule ud. Vi møder alt for ofte designere, der brænder sammen på grund af arbejdspresset. Og vi kan se, at designbranchen desværre ikke er en branche, hvor man overlever til folkepensionen.
Det er trist, og en del af årsagen er nok også, at der altid står en designer klar i kulissen, hvis man ikke kan klare arbejdstempoet. 15-20 procent af vores designere er ledige, og det selvom uddannelserne allerede har sænket optaget. På designskolerne er der skåret cirka 25 procent i optaget de seneste fem år, og på designteknologuddannelserne er optaget gået godt 20 procent ned på syv år.
Vi er enige med Frederikke Schmidt i, at vi ikke skal uddanne til arbejdsløshed, men omvendt skal man heller ikke skære så dybt i uddannelserne, at det hæmmer branchens udviklingsmuligheder. Jeg er i hvert fald ikke overbevist om, at et endnu lavere optag, nødvendigvis er der, løsningen ligger.
Frederikke Schmidt har gjort det godt. Hun har skabt en succesfuld virksomhed og er et forbillede for mange designere. Jeg er ked af, at hun ser vores ledige designere som urealistiske kunstnere uden jordforbindelse, for det er ikke sådan, vi kender dem.
Derimod kan designbranchen med rette spørge sig selv, om de løn- og arbejdsvilkår, den tilbyder, er 2021 værdig.
Jannik Frank Petersen, forbundsformand i TL