Madaffald bliver til mode
Det er ikke tilfældigt, at den vietnamesiske designer Uyen Tran fandt på navnet Tômtex.
Tôm betyder rejer på vietnamesisk, og hovedingrediensen i materialet er netop affald fra skaldyr. Tilsæt kaffegrums, og du har et materiale, der kan bruges som alternativ til eksempelvis læder, skriver sitet dezeen.com.
Designeren bor i New York, men arbejder sammen med en leverandør i Vietnam, som samler rester fra henholdsvis rejer, krabber og hummere og herudover fra fisk.
I processen udvinder han kitin, som findes i insekter og krebsdyr, hvilket gør dem hårde og bøjelige på samme tid. Det er hovedingrediensen i materialet, der også indeholder kaffegrums.
Krokodillelæder
Frem for at lade materialet hærde i en glat form, bruger Uyen Tran en 3D-udskrivningsproces, hvor hun kan skabe mønstre - for eksempel efterligninger af slangeskind eller krokodillelæder.
"Tômtex kan efterligne enhver teksturoverflade, så der er uendelige muligheder for mønsterdesign," siger designeren til Dezeen.
Uyen Tran understreger samme sted, at det biologisk nedbrydelige materiale er holdbart, men stadig blødt nok til at blive håndsyet eller maskinsyet.
Man kan også justere lidt på formlen, så det enten får en læderlignende, gummilignende eller plastlignende overflade.
Tômtex er desuden naturligt vandtæt, hvilket kan forbedres yderligere ved at give det et lag bivoks, fortæller hun.
Trækul og okker
Blandingen er farvet med naturlige pigmenter som trækul, kaffe og okker.
Og eftersom det ikke skal varmes op, bliver der også sparet på CO2-kontoen, skriver msn.
"Efter alle ingredienserne er blandet, kan biomaterialet hældes i formen, hvor det lufttørres ved stuetemperatur i to dage...Processen kræver ikke varme, derfor er den energibesparende og reducerer CO2-aftrykket," siger Uyen Tran, der håber, at Tômtex på sigt vil blive brugt til både mode, emballage og industrielt design.
"Verden løber tør for råvarer, og derfor vil jeg genbruge dette affald til et nyt, tilgængeligt biomateriale. Det skal desuden hjælpe folk med bedre at forstå problemet," siger hun.
Ifølge dezeen genereres der hvert år op mod otte millioner ton fisk og skaldyrsrester og 18 millioner ton kaffeaffald i den globale fødevareindustri.