Teknikeren Kunst Kursus 12

Magisk aften med papir og skalpel

På tur med TL Bevæbnet med lim, lineal og skalpel lykkedes det deltagerne på TL’s workshop “Papir og lamper” at skabe en række unikke lysinstallationer.

Hvad billedrammer og papir har med lamper at gøre, synes at være et oplagt spørgsmål, da underviser Majken Vilhemsen finder materialer frem til aftenens workshop i København.

Rundt om et stort bord skal aftenens 10 deltagere hver have udleveret en tom billedramme, papir og en såkaldt LED-lysstribe. Ting, der skal blive til netop en lampe, inden deltagerne går ud ad døren fire timer senere.

Der er tale om såkaldte papirsilhuetlamper. Eventyrlige kvadratiske lamper, der næppe ligner de lamper, du har derhjemme.

“De består af lag af papir, der er skåret i forskellige motiver. De bliver så gennemlyst bagfra, og afstanden til lyskilden skaber en effekt i større eller mindre grad, som man kan betragte forfra,” forklarer Majken Vilhemsen, der er uddannet arkitekt og til daglig arbejder som underviser indenfor papirkunst på Det Kongelige Akademi.

Ved siden af driver hun virksomheden Papilott, der blandt andet sælger papirsilhuetlamper i alverdens forskellige motiver.

“Man kan i virkeligheden lave alt, hvad fantasien rækker til. Deltagerne kommer i hvert fald til at gå herfra med en færdig lampe, der er fuldstændig deres egen. Det er netop det, den her kunstform kan. Det skaber noget unikt og magisk,” forklarer Majken Vilhemsen.

Lim og lineal

For at skabe magien skal deltagerne blandt andet bruge lim, lineal og skalpel. Sidstnævnte gør det muligt at skære papiret ud i netop de mønstre, der skaber silhuetter inde i lampen. Men det skal ikke foregå uden kamp.

“Det er faktisk ret hårdt det her,” lyder det fra en af deltagerne, der bakkes op af en anden, som slår fast, at “det må være okay, at det ikke bliver helt præcist”.

Det færdige motiv – og dermed også sværhedsgraden – vælger deltagerne selv, ligesom at de selv får lov at vælge mellem et almindeligt varmt lys eller et disco-lys i skiftende farver.

En af dem, der har valgt et almindeligt lys, er Ulla Danker. Hun er uddannet e-designer, men arbejder til daglig med IT. For hende er kreativt arbejde vigtigt, og det bliver hurtigt tydeligt, at hun er vant til at arbejde med hænderne, da hun kommer langt med færdiggørelsen af lampen som en af de første.

“Jeg elsker at være kreativ, og jeg synes, det er så inspirerende at være på kursus med andre mennesker. Det kommer der nu en megafancy lampe ud af, som jeg kan tage med mig hjem,” siger hun.

Og sværhedsgraden er til at tage at føle på, konkluderer hun.

“Jeg synes ikke, det er så svært, men det kræver fingernemhed og en god portion tålmodighed, som ikke ligefrem er det, jeg har allermest af.”

Pige med paraply

Ifølge underviser Majken Vilhelmsen er tålmodighed netop en af de ting, der skal til for at blive bidt af papirsilhuettens kunst. Et øjebliks uopmærksomhed kan betyde, at man må starte forfra på en udskæring.

Den tålmodighed mener Katrine Gudmundsson, der er uddannet tekstilformidler med overbygning i kulturformidling, at hun har. Hun arbejder til daglig som projektleder på Nationalmuseet. Denne aften har hun valgt at deltage for at prøve noget helt nyt.

“Jeg prøver altid på at udfordre mig selv – eksempelvis ved at deltage i kurser, hvor jeg kan aktivere mine hænder med noget, jeg ikke har prøvet før. Jeg får desværre ikke brugt mine hænder nok i mit arbejde, så når chancen byder sig, må man slå til,” siger hun.

Ligesom Ulla Danker, synes Kathrine Gudmundsson ikke, at opgaven er svær. Hun kan da også prale af hurtigt at være nået langt med lampen, der forestiller en pige med en paraply.

“Jeg broderer en del, og jeg har tidligere arbejdet en del med skalpel, så mine forudsætninger er ganske udmærket, synes jeg selv”.

Hen mod slutningen spidser tiden til, og tavsheden, der indtil videre har domineret lokalet, overtages af lige dele begejstring og frustration over, at ikke alle ser ud til at nå i mål med deres unikke lampe. De der gør, viser stolt resultatet frem.

“Ej, se nu her. Min helt egen diskolampe,” som en deltager begejstret udbryder, inden deltagerne så småt bryder op og afslutter aftenens workshop. Hver en unik lampe rigere. 

Workshoppen blev afholdt 14. juni og var arrangeret af TL’s faglige netværk Form & Design.

Hold øje med TL’s kurser og arrangementer

Som medlem af Teknisk Landsforbund kan du deltage i alle forbundets kurser og arrangementer. De fleste er gratis.

Hold øje med kommende aktiviteter på hjemmesiden,
eller i TL’s nyhedsbrev.