484A3354

Medlemmer om 4-dages arbejdsuge: “Det giver mig tid til rollespil”

Tema: 4-dages arbejdsuge Et flertal af TL's medlemmer ønsker mere fleksibilitet og mulighed for 4-dages arbejdsuge. Men der er forskellige ønsker til den praktiske tilrettelæggelse af arbejdet i fremtiden. Vi har spurgt et udpluk.

“Fleksibilitet er altafgørende”

Lene Ahle Skouboe arbejder 37 timer fordelt på ugens første 4 dage. Det har hun gjort et par år efter eget ønske. Hun møder ind kl. 07.00 hver dag og går hjem omkring kl. 16.00.

”Hvis man har det fint med at komme lidt tidligere op, så fungerer det rigtig godt. Jeg nyder virkelig kun at arbejde 4 dage om ugen. Jeg kan godt mærke afmatning sidst på torsdagen, fordi du har haft nogle lange dage – men når du så tænker, at i morgen har jeg fri, ja så går det jo nok.”

Hun bruger typisk fredagen på afslapning, praktiske gøremål og frivilligt arbejde – og ikke mindst på at være sammen med sin mand.

”Jeg elsker alt, hvad der er fleksibelt, og derfor kan jeg også sagtens tage møder om fredagen, hvis det er. Det skal jo fungere med opgaver og projekter, og fleksibiliteten er afgørende. Og så kommer det også an på din leder – og om vedkommende er god til at tage imod ønsker. Det er min,” siger Lene Ahle Skouboe.

Lene Ahle Skouboe, 59 år, Herning, teknisk designer, Herning Kommune

“Det vil ikke hænge sammen for mig”

Mange er begejstrede for ideen om at arbejde 4 dage om ugen. Men 38-årige Britt Karina Lykke Ravn kan ikke se det passe ind i hendes liv.

”Det vil jeg ikke kunne få til at hænge sammen rent praktisk i hverdagen. Min mand arbejder i butik, så det er kun mig, der arbejder 8-16.00, og vi har to børn på 3 og 8 år,” siger hun.

Nogle af hendes kolleger har talt om, hvordan det ville være med en 4-dages arbejdsuge, men hun har kigget lavpraktisk på det. Det vil ikke kunne fungere for hende og hendes familie.

”I princippet synes jeg, at det fun­gerer fint som det er nu med 37 timer fordelt på 5 dage. Jeg kan ikke se en grund til at lave det om. Og samtidig kan det allerede nu være svært at holde arbejdsfokus i 8 timer – og det kan blive endnu sværere, hvis man skal holde fokus et par timer ekstra hver dag. Men jeg er åben for en fleksibilitet i det, og så må det være op til enkelte at vurdere, hvad der fungerer bedst for dem.”

Britt Karina Lykke Ravn, 38 år, Odense, teknisk designer, VandCenterSyd A/S

“Jeg kan stadig ikke få hænderne ned”

Efter flere år med megen travlhed valgte 58-årige René Bové Andersen, at han fremover kun vil arbejde 4 dage om ugen. Lige nu arbejder han 30 timer om ugen mandag-torsdag.

”Jeg har svoret, at jeg aldrig kommer til at arbejde 5 dage igen. De tre dages fri i træk er helt vidunderlige. Man kan nå at komme helt ned i et tempo, hvor man slet ikke tænker arbejde. Det kunne jeg have det svært ved tidligere. Der var pulsen ikke kommet ned, når jeg mødte ind på arbejde mandag morgen,” siger Rene.

Han har tidligere arbejdet rigtig meget, men efter en periode med stress, har han bevidst skruet ned for arbejdsmængden.

”Tidligere blev jeg høj af at arbejde – men det kan du kun i en periode. Arbejdspresset i min branche er steget støt siden, at jeg startede for godt 30 år siden. Men jeg arbejder for at leve – jeg lever ikke for at arbejde. Derfor kan jeg ikke få hænderne ned over at arbejde 4 dage om ugen. Jeg vil aldrig tilbage til 5-dages uge igen.”

René Bové Andersen, 58 år, København, maskintekniker hos MD Rustfri

"Det giver mig tid til rollespil”

“Jeg har 30 unger til rollespil hver fredag, hvor vi klæder os ud og slås med sværd. Derfor passer en 4-dages uge rigtig godt til mig og mine interesser,” siger Morten Andersen.

Han har længere dage mandag til torsdag, hvor han arbejder som procesoperatør hos Vestjyllands Andel, hvor knap 20 personer lige nu arbejder 3 eller 4 dage om ugen.

”Det passer mig meget bedre. Det er som om, at man får mere ud af weekenden. Du skal ikke bruge lørdag til at få koblet af. Det gør du fredag. Så du har mere overskud i weekenden,” siger han. De længere dage mandag til torsdag generer ham ikke. Og han er fleksibel, hvis der er er opgaver, der skal løses en fredag en gang imellem.

”Jeg vil helt sikkert anbefale en 4-dages uge til andre, og jeg håber, at det vil indføres andre steder – det giver mere frihed og meget mindre stress. Og ikke mindst mere tid til min hobby.”

Morten Andersen, 33 år, procesoperatør, Vestjyllands Andel