Exoskeleton1305.jpg

Mekaniske skeletter skal hjælpe med de tunge løft

Teknik Nyt exoskelet understreger, at teknologien ikke er ren science fiction. Det mekaniske skelet hjælper til at fordele vægten bedre i forbindelse med tunge løft.

I USA spenderer det amerikanske militær millioner af dollars på at udvikle Iron Man-lignende exoskeletter med indbyggede batterier og sensorer, der skal give de amerikanske soldater superkræfter.

Det exoskelet, som maskinbyggeren Egatec nu introducerer på det danske marked, er dog et noget mere jordnært hjælpemiddel. Mate, som skelettet hedder, er et fire kilo tungt – eller let, om man vil - mekanisk skelet uden batterier, som via mekanisk affjedring skal hjælpe eksempelvis industriens medarbejdere med de tunge løft.

”Man køber et forbedret arbejdsmiljø. Man skåner medarbejderen, man får en højere effektivitet og måske færre sygedage,” forklarer Mads Nychel, administrerende direktør i Egatec.

Giver mere udholdenhed
Exoskeletter kan inddeles i to grupper: Aktive skeletter med motorkraft og passive skeletter, der udelukkende reducerer belastningen for kroppen via mekanisk affjedring.

Mate, der er udviklet af den italienske maskinbygger Comau, falder i sidstnævnte kategori og hjælper således kroppen til ikke at blive tung eller komme ud af balance.

”Man bliver ikke stærkere, men mere udholdende,” siger Mads Nychel om den mekaniske kappe, som ifølge Egatec kan øge den tid, en person kan bære en genstand med op til 70 procent.

Ligesom en industrirobot
Exoskeletter er inspireret af biologiens verden, hvor visse dyrearter, eksempelvis insekter, har meget stærke ydre skeletter.

Ifølge Mads Nychel kan man betragte Mate-skelettet som et ergonomisk værktøj på linje med eksempelvis en industrirobot, der flere og flere steder i industrien tager sig af de tunge løft og andet ensidigt gentagent arbejde. Med en vejledende pris på knap 48.000 kroner ligger prisen for et Mate-skelet er dog med noget lavere end en industrirobot.

Mads Nychel oplyser, at Egatec for nylig har solgt det første produkt til en virksomhed i slagteriindustrien. Andre oplagte anvendelsesområder er ifølge direktøren lager- og varepluk, plejesektoren eller endog håndværkere – eksempelvis malere, der skal male lofter.