Mens vi venter på dagpengene

Politik Stram finanslov løser ikke de tre største udfordringer på arbejdsmarkedet: lave dagpenge, for lidt efteruddannelse og dårligt psykisk arbejdsmiljø.

”En stram finanslov”. Sådan sagde finansminister Nicolai Wammen, da han i dag fremlagde årets finanslov. Men finansloven er for stram, hvis der ikke er plads til forbedringer af dagpenge, efteruddannelse og arbejdsmiljø, mener Teknisk Landsforbund.

”Regeringen og støttepartierne skal have ros for at prioritere skole, sygehuse og den grønne omstilling, men jeg savner, at regeringen tager livtag på nogle af de største udfordringer, vi har på arbejdsmarkedet,” siger Jannik Frank Petersen, forbundsformand i TL.

Højere dagpenge lader vente på sig

Han peger på, at den nye finanslov vil fortsætte udhulingen af dagpengene, og at vigtige emner som efteruddannelse og psykisk arbejdsmiljø ikke er prioriteret.

”Regeringen har godt nok meldt ud, at den vil lave en aftale, der vil hæve dagpengene for de første tre måneders ledighed, men indtil da har vi kun finansloven at forholde os til, og den er altså dumpet, hvad dagpenge angår,” siger Jannik Frank Petersen.

”Der bør også afsættes flere penge til efteruddannelse, så alle kan blive opkvalificeret. Ikke mindst de ledige og alle dem, der arbejder i fag, hvor digitalisering og grøn omstilling vil kræve nye måder at arbejde på. Og så synes jeg, at regeringen skal gøre mere, når det gælder det psykiske arbejdsmiljø. Det er en stor udfordring, der ikke er blevet mindre under corona,” mener Jannik Frank Petersen.

Finanslov 2022

Regeringens finanslov for 2022 får støtte fra Enhedslisten, SF, Radikale, Alternativet og Kristendemokraterne.

Læs finansloven 2022