Metaller til smartphones og elbiler kan høstes fra planter
Guld, molybdæn, platin, kobber. Moderne teknologi er propfyldt med metaller. Uden neodymium kan smartphonen ikke vibrere, og elbilen kommer ikke langt uden bl.a. kobolt og nikkel i batteriet.
Men minedriften efter metallerne skader miljø og klima, så hvad nu, hvis man kunne høste metallerne bæredygtigt fra metalholdige planter kaldet hyperakkumulatorer?
“En hyperakkumulator er en sjælden plante, som naturligt ophober ekstremt høje koncentrationer i sit væv uden nogen tegn på forgiftning.
De kan bruges som ”metalafgrøder”, hvor de høstes for at frembringe en bio-malm, som er rig på et bestemt metal som f.eks. nikkel eller kobolt, der så kan udvindes,” forklarer Antony Van der Ent, ph.d. og forsker ved University of Queensland i Australien.
Metal-farme i Troperne
Ophobning af metaller er normalt giftigt for levende væsner, men hyperakkumulatorer har formentlig udviklet evnen for at forsvare sig mod insekter.
Et eksempel på en hyperakkumulator er planten Alyssum murale, som hedder Murkrognål på dansk. Planten kan levere omkring 100-200 kg nikkel per hektar jord. Udvindingen af metaller fra planter kaldes phytomining eller agromining og kan ske med kemiske metoder eller ved afbrænding.
“Phytomining kan spille en vigtig rolle i bæredygtig udvinding af metaller med meget lav miljøpåvirkning. De mest oplagte områder er i troperne, hvor der findes store områder med jord beriget med nikkel. Her kan der oprettes ‘metal-farme’,” siger Antony Van der Ent.
Lande som Malaysia, Indonesien og Filippinerne er særligt lovende, siger forskeren, men udfordringen ligger nu i at skalere metoden op og demonstrere, at det også er økonomisk bæredygtigt at udvinde metaller fra planter.