Mette Havnsoe 1305
Mette Ursin foretager sensoriske test af de færdigproducerede varer, inden de bliver transporteret ud til kunderne.

Mette spiser mayonnaise hver morgen

Teknik Forestil dig at begynde din morgen med at smage på pålægssalater, remoulader og mayonnaiser. Det er netop, hvad kvalitetskontroltekniker Mette Ursin gør. Når hun møder ind på K-Salat, der er ejet af Stryhns AS, er det det første punkt på opgavelisten. Her er et indblik i et job, der er meget mere end leverpostej.

8,1. 8,2. 8,3. Termometerets røde tal pisker af sted, da Mette Ursin åbner døren ind til kølerummet. Herinde er temperaturen ellers altid otte grader. Hverken mere eller mindre.

”Vores pålægssalater skal opbevares på køl med en temperatur mellem to og otte grader for at leve op til den ”bedst før”-dato, der står på emballagen,” siger 34-årige Mette Ursin.

”Som en del af den løbende kontrol stresstester jeg derfor varerne for at sikre, at de hele tiden lever op til vores kvalitetskrav.”

Mette Ursin er kvalitetskontroltekniker på Stryhns AS’ fabrik, der blandt andet producerer K-salater i Havnsø. Hun har at gøre med alle færdigvarerne. Lige fra pålægssalater til mayonnaiser, remoulader og bøtterne med bearnaise.

Mette Ursin rækker ud efter nogle pålægssalater i kølerummet. Laks med wasabi, spicy tun og kylling med pesto. På toppen har hun sat en gul Post-it med en dato på.
”Blandt andet udtager jeg nogle prøver af varen til mikrobiologiske analyser de sidste to uger af holdbarhedsdatoen og to uger efter holdbarhedsdatoen.”

Petriskåle er skiftet ud med petrifilm
Mette Ursin foretager de mikrobiologiske analyser i et lille laboratorium på den anden side ad gangen.

”Jeg måler for bakterieindholdet, for eksempel mælkesyrebakterier, gær og enterobacteriaceae (sygdomsfremkaldende bakterier, red.). Det hele skal valideres og dokumenteres,” siger hun og går hen mod endevæggen i laboratoriet og tager en petriskål ud af et skab.

”Indtil for nylig gjorde jeg det ved hjælp af de her petriskåle af plast, men nu foregår det ved hjælp af dem her,” siger hun og løfter en tynd plade.

Mette Ursin 34 år

  • Uddannet Fødevareteknolog på Zealand – Sjællands Erhvervsakademi i 2012.
  • Uddannet professionsbachelor i laboratorie- og fødevareteknologi på EA Lillebælt i 2014.
  • Har været hos Stryhns (K-Salat) siden 2016.
  • Bor i Vemmelev med sin familie.

Hvad er Stryhns AS?

  • Stryhns AS er et mærke­varehus for mærkerne Stryhn’s ­Leverpostej, Graasten Salater, K-Salat,
    Jensens Køkken og ­Langelænder Pølser.
  • Virksomheden har 400 ansatte fordelt på fem adresser i Danmark, hvoraf omkring 80 befinder sig på K-Salat.
  • Stryhns AS er ejet af den norske fødevarekoncern Agra.

stryhns.dk

”Det er et mere bæredygtigt alternativ til petriskålen. Man åbner bare pakningen, og så er pladen klar til brug. Metoden er lige så sikker og præcis som petriskålen, men med det her går det bare hurtigere.”

Mette Ursin er ganske begejstret for de nye petrifilm fra 3M. Ikke kun fordi det gør hendes arbejde lettere, men også fordi det faktisk var hende, der overtalte sin chef til at købe dem.

”Jeg lavede simpelthen en beregning, der viste, at selvom pladerne er dyrere i indkøb, så er de overordnet set billigere, hvis man medregner mandskabstimer,” fortæller hun.

En skefuld mayonnaise klokken 5.30
Klokken er kun ti om formiddagen, men Mette Ursin har allerede været i arbejdstøjet i flere timer. Hun tjekkede allerede ind på fabrikken klokken halvseks. Ja, 5.30.
Som altid triller hun ud med sin lille vogn i pakkeriet for at hente de færdigvarer, der har kørt det seneste døgn.

”En del af kvalitetskontrollen består i en såkaldt sensorisk vurdering, hvor jeg ser, smager og lugter til varerne,” fortæller Mette Ursin.

På et stort, hvidt bord gør hun alle varerne klar til testen. Klikker låget af og trækker folien til side.

”Jeg tager en skefuld af hver eneste salat, remoulade eller mayonnaise, eller hvad der nu har kørt i produktionen. Ofte kan jeg allerede fornemme, om varen er, som den skal være, når jeg rører i den med min ske,” siger hun.

Det lyder måske som lidt af en loppetjans, men det er det ikke.

”Det er en væsentlig del af mit job, fordi det er her eventuelle afvigelser bliver opdaget. Det er også vigtigt at sammenligne emballagen med indholdet. Vi laver for eksempel seks forskellige mayonnaiser, der er lavet på forskellige recepter, og det går jo ikke, hvis den almindelige mayonnaise fra K-salat ender i beholderen med 30 procent mindre fedt eller omvendt,” forklarer Mette Ursin.

Kontrol af kontrollen
Derfor er det heller ikke kun Mette Ursin, som laver de sensoriske vurderinger. Når hendes kollega møder ind klokken syv, bliver hele seancen gentaget.

”Det er en slags dobbeltkontrol, og det fungerer rigtigt godt, at vi ikke laver testen samtidigt, men at det foregår på forskellige tidspunkter. På den måde bliver min kollega ikke påvirket af min vurdering og omvendt,” siger Mette Ursin.

Hun er godt klar over, at netop denne del af hendes job ikke er hverdagskost for de fleste.
”Første gang, jeg var med til testen, syntes jeg, at det så lidt voldsomt ud med alle de salater, men det tænker jeg ikke over længere,” siger hun og tilføjer:

”I dag tænker jeg kun på, om ærterne i den italienske salat er kogt på den helt rigtige måde. Ikke for hårde, ikke for bløde, men al dente.”

Mette Ursin er i øvrigt mest glad for tunsalaten, og det er godt for hende. Den bliver nemlig produceret stort set hver dag.

Samarbejder på kryds og tværs
Som kvalitetskontroltekniker har Mette Ursin mange kontakter ud i virksomheden. Både på fabrikken i Havnsø, hvor hun dagligt sparrer med kollegerne i administrationen og produktionen. Men også på Stryhn AS’ hovedkontor i Roskilde, hvor blandt andre produktudviklerne befinder sig.

”Det er noget af det, som gør mit arbejde virkelig interessant. Jeg er med inde over, når produktudviklerne skal vide noget om allergener i forhold til nye varer, og jeg skal være klar til at trække i kitlen, når kollegerne i produktionen skal have sparring, hvis for eksempel en pH-værdi afviger,” siger Mette Ursin.

”Der er sjældent to dage, der er ens, og desuden er der ofte ad hoc-opgaver, som er med til at give arbejdet ekstra nerve.”

Fagnørd til fingerspidserne
Men som tilfældet med petriskålene, der blev udskiftet på Mette Ursins opfordring, så er hun også glad for at involvere sig i nye projekter. Det har hun heldigvis rig mulighed for, siger hun.

”Jeg melder mig ofte, når jeg kan se en udfordring, hvor jeg kan bidrage med min faglighed.”

Det seneste projekt, hun har involveret sig i omhandler et monitoreringsapparat, som fabrikken har investeret i.

”Rengøring af udstyret og hygiejne er afgørende for, at produktionen forløber, som den skal. I projektet med det nye apparat er jeg med til at undersøge, hvor i produktionen det giver mest mening at verificere, at rengøringen lever op til kravene,” forklarer hun.
Mette Ursin har flere uddannelser bag sig. Hun er ernæringsassistent, fødevareteknolog og bachelor i laboratorie- og fødevareteknologi.

På lidt længere sigt overvejer hun endda at nappe en uddannelse mere.

”Jeg har kigget lidt på en cand.tech. i Produktion, som Aalborg Universitet udbyder. Den kombinerer blandt andet strategi, styring af produktion og teknisk udvikling. Nu må vi se, hvad fremtiden bringer.”