Miljøteknolog til kamp for Tiger
Det gamle pakhus knejser over Københavns Havn, mens vandet glider lydløst forbi. Det er nærmest symbolsk. At det lange pakhus, der før var hjemsted for oversøisk handel, også i dag huser oversøisk handel. Af en slags. Her bor Zebra A/S nemlig. Selskabet bag den populære kæde Flying Tiger Copenhagen, der ejer og driver ca. 920 butikker over hele verden.
”Vi får omkring 300 nye varer hver måned, og der kommer hele tiden nye butikker til,” siger miljøteknolog og Product Compliance Coordinator, Zenta H.W. Josephsen, som kender mange af produkterne bedre end de fleste.
Fra kontoret på 2. salen er det nemlig hendes opgave at få tjekket, testet og godkendt varerne, før de finder vej til butikkerne. Farvede vandkander formet som fantasidyr, vietnamesiske søgræskurve og transparente timeglas for blot at nævne nogle.

Varerne lander først i butikkerne flere måneder efter, at Zenta H.W. Josephsen har tjekket dem.
”Mit arbejde er at sørge for, at vores varer lever op til gældende regler og retningslinjer for indholdsstoffer, så de er sikre for kunderne at bruge,” forklarer 26-årige Zenta H.W. Josephsen.
Hun afsluttede uddannelsen som miljøteknolog sidste år og sidder nu i sit første job – et vikariat – hos Zebra A/S.
Usynlige indholdsstoffer
Foyeren på hovedkontoret ved havnefronten ligner til forveksling én af kædens karakteristiske butikker. Keramikkrus, puder og pyntegrise står i rækker og lag på hvide træmøbler. Lyst, legende og farverigt.
Zenta H.W. Josephsen griber fat om en pyntegris med en humlebi på trynen og siger:
”Der er stor forskel på, hvor mange elementer et produkt består af, og derfor også hvor meget der skal tjekkes. Grisen her består jo af en masse materialer og dermed også mange indholdsstoffer. Der er f.eks. hårene, øjnene og humlebien, og så er der de mindre synlige materialer f.eks. limen, der er brugt til at holde øjnene på plads.”
Kontrolarbejdet foregår elektronisk foran to computerskærme, hvor Zenta H.W. Josephsen tjekker varens ’bill of materials’. Det er et dokument, hvor leverandøren beskriver materialer, farver, indholdsstoffer – og ikke mindst niveauet af indholdsstofferne.
”Hvis ikke indholdet stemmer overens med kravene, må leverandøren ændre sammensætningen, før vi kan gå videre,” siger Zenta H.W. Josephsen og nævner, at Zebra A/S også har interne retningslinjer for nogle indholdsstoffer. Det gælder f.eks. en nultolerance over for ftalater – et blødgørende stof, der typisk tilsættes pvc-plast, og hvoraf nogle ftalater har vist sig at være hormonforstyrrende.
Varer sendes til test
Men det er ikke nok kun at tjekke ingredienserne via elektroniske dokumenter.
For at sikre at der ikke sniger sig forkerte indholdsstoffer – eller for høje niveauer af dem – ind i varerne, bliver de også testet.
”Vi bruger laboratorier i bl.a. Shanghai og Hong Kong, og det er først, når vi har modtaget og godkendt testrapporterne, at leverandøren kan gå i gang med at sætte varerne i masseproduktion.”
Zebra A/S tester f.eks. altid for bly, der herhjemme er forbudt i mange produkter, fordi det er skadeligt for både mennesker og natur, mens forbuddet ikke nødvendigvis er gældende i producentlandet.
Zenta H.W. Josephsen har i forvejen en basisviden om kemikalier fra uddannelsen til miljøteknolog, som hun også kan trække på i dag.
”Vi lærer blandt andet, hvilke stoffer der er farlige, og hvordan man klassificerer dem i forhold til farlighed.”
Vil gøre en forskel
For Zenta H.W. Josephsen er jobbet som Product Compliance Coordinator ikke kun smør på brødet og penge i banken.
Hun ser nemlig en direkte forbindelse mellem kontrolarbejdet og hendes værdier som menneske.
”Jeg er ikke miljøaktivist, men jeg har altid interesseret mig for miljøet og globale klimaforandringer, da jeg synes, at det er relevante emner i vores samtid,” siger hun.
Zenta H.W. Josephsen fortæller, at Zebra A/S blev FSC-certificeret og dermed optaget i en global mærkningsordning sidste år. Den sikrer bl.a. bæredygtigt skovbrug og gode arbejdsvilkår for arbejderne i skovene. Det har f.eks. betydning for papiret, der bliver brugt i kædens notesbøger, og det giver god mening, siger hun:
”Det er fedt at være en del af noget større, hvor man også føler, at man er med til at gøre varerne bedre.”
Zebra A/S
- Driver butikskæden Flying Tiger Copenhagen
- Grundlagt i 1995 under navnet ’Tiger’ hvor den første butik åbnede i København
- Cirka 260 ansatte på hovedkontoret i København
- Pt. 12 ansatte i teamet for Product Compliance – to af dem er miljøteknologer
- Ca. 920 butikker i 30 lande, herunder i Europa, USA og Asien
Zenta H.W. Josephsen
- 26 år, bor i Birkerød
- Product Compliance Coordinator (vikariat) siden juli 2017
- Uddannet miljøteknolog, Cphbusiness, 2017
- På udveksling i Vietnam i løbet af uddannelsen, hvor hun lavede et projekt om bæredygtigt fiskeri.
Sådan bliver du miljøteknolog
- Uddannelsen til miljøteknolog er en relativ ny uddannelse, der blev oprettet af Erhvervsakademi Aarhus i 2012. I dag kan man læse til miljøteknolog i både Aarhus og på Cphbusiness i Hillerød.
- På uddannelsen får du en bred viden om miljøforbedringer, bæredygtig udnyttelse af ressourcer og miljøteknologi, som kan bruges inden for f.eks. produktions- og forsyningsvirksomheder samt rådgivende virksomheder.
- Det er en erhvervsakademiuddannelse, der tager to år og veksler mellem skole og praktikforløb i en virksomhed.
- Erhvervsakademi Aarhus har indtil videre uddannet 59 miljøteknologer (2014-2017), mens Cphbusiness har uddannet 48 miljøteknologer (2015-2017).
- Blandt miljøteknologer organiseret i TL lå ledigheden i maj 2018 på 27%, viser tal fra Teknikerens A-kasse, men der findes ingen officielle tal for, hvor mange miljøteknologer, der har fået job.
- Læs mere her: ug.dk