"Min fremtid blev taget fra mig”
Marie Holsting er uddannet living designer, vild med at designe lamper og ophavsmand til en række lampedesigns. Tre af dem blev nomineret til designpriser ved den prestigefyldte prisuddeling DARC Awards i foråret 2018. Men det har været en hård kamp at blive anerkendt som ophavsmand til flere af de lamper, hun har designet.
I 2016 blev Marie Holsting ansat som designer i lampevirksomheden Light-Point, hvor hun senere blev forfremmet til designchef, og hun er ophavsmand til en række af de lamper, som virksomheden producerer og sælger.
Men da hun efter halvandet års ansættelse blev sygemeldt med stress, nedlagde Light-Point hendes stilling, så hun mistede sit job. Efterfølgende opdagede hun, at den administrerende direktør, Ronni Gol, på virksomhedens hjemmeside var begyndt at anføre sig selv som designeren af flere af de lamper, hun havde designet, mens hun var ansat: en væglampe, Madison W1, og en pendellampe, Blow.
Det måtte hun reagere på, forklarer hun:
”Jeg var syg og udmattet men tænkte, at jeg var nødt til at prøve at sikre mit navn på de lamper. Som designer er mit navn på mine designs en vigtig måde at vise, hvad jeg kan.”
Gik til TL
Hun kontaktede TL, som gik ind i sagen. TL’s advokat, Byrial Rastad Bjørst, anså det for en åbenlys krænkelse af ophavsrettens regler at undlade at anføre Marie Holstings navn på de lamper, hun har designet. Light-Point blev derfor af TL’s advokat bedt om at sikre, at hun blev akkrediteret alle produkter, hun har designet.
Den administrerende direktør, Ronni Gol, svarede, at alle rettigheder tilhørte virksomheden, for det havde Marie Holsting skrevet under på i ansættelseskontrakten. Han anså dermed sagen for afsluttet. Men sådan gik det ikke. TL stævnede Light-Point med henvisning til, at en kontrakt ikke ophæver den ret til navngivning, som designere er sikret via ophavsretsloven.
Sagen blev indbragt for byretten, og parterne indgik i september 2018 et forlig, som betyder, at Marie Holstings navn er tilbage på alle lamper, hun har designet for virksomheden.
Vigtig sejr
For Marie Holsting er det en vigtig sejr:
”Jeg følte, at min fremtid blev taget fra mig, og nu har jeg med TL’s hjælp taget den tilbage. Jeg får ikke en krone af indtægterne fra salg af lamperne, de tilfalder virksomheden. Men jeg får den vigtige anerkendelse, at jeg har designet dem.”
For TL’s advokat, Byral Rastad Bjørst, slår afgørelsen fast, at en designer aldrig kan miste retten til at blive navngivet som ophavsmand til værker, designeren har skabt.
”Uanset hvilke aftaler en designer skriver under på, kan retten til navngivning ikke mistes, og det slår denne sag fast,” siger han.
Teknikeren har forsøgt at få en kommentar fra administrerende direktør i Light-Point, Ronni Gol, men han har ikke ønsket at medvirke.
Sådan er din ophavsret beskyttet
Paragraf 3 i ’Lov om Ophavsret’ slår fast, at:
- Ophavsmanden har krav på at blive navngivet i overensstemmelse med, hvad god skik kræver, såvel på eksemplarer af værket, som når dette gøres tilgængeligt for almenheden.
- Værket må ikke ændres eller gøres tilgængeligt for almenheden på en måde eller i en sammenhæng, der er krænkende for ophavsmandens litterære eller kunstneriske anseelse eller egenart.
- Sin ret efter denne paragraf kan ophavsmanden ikke frafalde, medmindre det gælder en efter art og omfang afgrænset brug af værket.
FAKTA & GODE RÅD OM OPHAVSRET OG AFLØNNING
Du har ret til at blive navngivet som designer af værker, du har designet. Uanset hvilken kontrakt du indgår, er det din umistelige ret.
Gå til TL, hvis en arbejdsgiver eller kunde ikke vil anerkende, at du skal navngives for produkter, du har designet.
Aftal aflønningen, før du designer produkter
for nogen. Hvis du forventer, at dit design får en blivende værdi, bør du overveje betaling i form af royalties frem for fast løn. Det kan ofte betale sig.
Hvis du er i tvivl om, hvilken aflønning, der er bedst, kan du kontakte TL og få rådgivning.
Kilde: Byrial Bjørst, advokat i Teknisk Landsforbund