Bygningskonstruktør 10
Hans Bang Ingrisch vil til enhver tid vælge det miljørigtige produkt i byggefasen - også selvom det ofte er et dyrere valg.

“Min mavefornemmelse er bedre, når jeg også gør ­noget godt for ­naturen”

Tema: Grønnere end de fleste Selvom det både er mere besværligt og dyrere, så må bæredygtighed tænkes ind i de byggerier, vi laver i dag. Det mener byggeleder Hans Bang Ingrisch, der allerede som barn opdagede, at miljøhensyn betyder noget for ham.

Det har altid ligget i kortene for Hans Bang Ingrisch, at miljøet ville komme til at spille en rolle i det arbejdsliv, den 38-årige byggeleder nu står midt i.

Som barn voksede han op på landet og boede op ad en stor skov, hvor naturen levede på egne præmisser. En del af opvæksten, der har sat sig fast.

“Naturen har altid interesseret mig, og jeg holder meget af den. Da jeg så begyndte at se de her skræmmende naturudsendelser, hvor man kan se, hvor meget vi belaster naturen, så satte det noget i gang i mig. Det begyndte allerede der i ungdommen,” siger Hans Bang Ingrisch.

Det, der begyndte, var en stigende interesse for miljøet. En interesse, der skulle vise sig at være forenelig med en anden interesse i hans liv. Byggefaget.

“Da jeg læste til bygningskonstruktør, havde vi et oplæg på skolen om miljøskadelige stoffer, som simpelthen var uhyre spændende. Der blev jeg klar over, at byggebranchen har en stor udfordring med bæredygtighed. Jeg blev også klar over, at jeg ville prøve at blive en del af løsningen,” siger han.

Krævede DGNB-uddannelse til jobsamtale

Interessen fik lov at spire videre. Først under et praktikforløb hos nedbrydningsvirksomheden Kingo, der blandt andet udfører miljøsanering. Senere som byggeleder hos Anker Hansen & Co, inden han skiftede til jobbet som byggeleder hos HK Byg Entreprise, hvor han er i dag.

Det var et jobskifte, som fik Hans Bang Ingrisch til at stille visse krav.

“Jeg krævede, at jeg fik en DGNB-konsulentuddannelse. Den fik jeg, og derfor sidder jeg i dag og arbejder med netop bæredygtigt byggeri. Det er jeg ret godt tilfreds med,” siger han.

Arbejdet som byggeleder består blandt andet af koordinering af byggeprojekter og rådgivning om materialevalg, hvilket indimellem kan være en større opgave. Særligt når det, som det gør for Hans Bang Ingrisch, handler om at få alle led med på “den grønne bølge”.

En grøn mission

“Jeg vil til enhver tid vælge det miljørigtige produkt. Men det er ikke alle, der er enige i det, fordi det er dyrere. Heldigvis kan man godt påvirke en bygherre i en mere fornuftig retning, og det er netop det, jeg forsøger i mit arbejde. At præge alle led til at blive mere miljøbevidste,” siger han.

Den mission handler ikke kun om professionel stolthed. Man kan nemlig ikke bare sådan adskille privatliv og arbejdsliv, mener han.

“Bæredygtighed er en stor ting for mig. Jeg køber økologi, tager offentlig transport og gør generelt, hvad jeg kan, siger han og fortsætter:

“Men i privatlivet kan det være svært altid at tage de mest bæredygtige valg, fordi man har en tendens til at falde tilbage i de vante rammer. På arbejdet er det nemmere at sætte en retning og overholde den. Derfor er det vigtigt for mig, at mit arbejde stemmer overens med mine værdier,” siger han.

I sidste ende handler det om at holde fast i de rødder, man udspringer af. I Hans Bang Ingrisch’ tilfælde på landet, omgivet af naturen.

“Det giver mig meget at bygge for folk, men min mavefornemmelse er bedre, når jeg også gør noget godt for naturen,” siger han.

Hans Bang Ingrisch

  • 38 år
  • Byggeleder hos HK Byg Entreprise
  • Uddannet tømrer i 2004,
    senere bygningskonstruktør i 2016
  • Certificeret DGNB-konsulent fra
    Green Building Council Denmark

Her synder jeg

“Jeg drikker forholdsvis mange vand fra flaske, fordi de er til rådighed på mit arbejde. Jeg har bål i haven om sommeren, og om vinteren tænder jeg op i brændeovnen. Jeg spiser meget kød, og jeg har lige købt et klimaanlæg til sommervarmen.”

DGNB

  • DGNB er en bæredygtig certificering af byggerier
  • Kriterierne bygger på FN’s definition af bæredygtighed
  • I Danmark står Green Building Council Denmark for ordningen. Her uddannes også DGNB-konsulenter

Kilde: Green Building Council Denmark

GRØNNERE END DE FLESTE

Vi bliver grønnere og grønnere. Det viser Teknikerens nye undersøgelse, hvor vi har spurgt ind til vores medlemmers holdninger og handlinger i forhold til bæredygtighed.

I dette tema kan du møde tre medlemmer, der er grønnere end de fleste. Alle har taget et ekstra skridt for at løfte den grønne dagsorden på deres arbejdsplads. Vi har spurgt dem hvorfor, og hvad der driver dem.

Et grønnere arbejdsliv. En TL-mærkesag

Investeringer i ­teknologi, der understøtter den ­grønne omstilling, bæredygtig vækst og inddragelse af medlemmernes kompetencer i den grønne omstilling.

Det er TL’s tre hoved­prioriteter i ­arbejdet for en mere bæredygtig ­fremtid. Et arbejde, der er forankret i TL’s politiske målsætninger frem til 2023, og som tager afsæt i FN’s 13. ­verdensmål om en grønnere fremtid.

Læs mere om TL’s mål­sætninger.