Magnus 08
"Når vi bevæger os ind i opløbet (dagene lige op til en premiere, red.), kan jeg ramme en flow-tilstand, hvor jeg begynder at tilsidesætte kroppens basale behov som søvn og mad," fortæller tonemester Magnus Hansen.

"Min passion tager nogle gange over”

Tema: Stress i teaterbranchen Der er flere stressfaktorer i jobbet som tonemester i teater­branchen, fortæller Magnus Hansen, der også betegner sit job som en livsstil. Perioder med lange dage og skæve arbejdstider er et grundvilkår i branchen.

29-årige Magnus Hansen er tonemester på musicalen ’Midt om natten’. Det er ham, som har ansvaret for lydsiden af den populære musical, der spiller i Tivolis Koncertsal. Både under prøverne med band, skuespillere og instruktør, og om aftenen når publikum sidder klar i mørket.

”Jeg tilrettelægger showet teknisk og udstyrsmæssigt, og så designer jeg lyden i samarbejde med instruktøren og chefdesigneren,” forklarer Magnus Hansen.

Den unge tonemester brænder for at lave lyd og teater. For ham er det ikke kun et arbejde, der gør det muligt at betale huslejen. Det er også en livsstil, siger han.

”Der er en helt speciel holdånd på en forestilling, hvor alle er så passionerede, og på det personlige plan oplever jeg en stor frihed i at arbejde på skæve tidspunkter.”

Stress er en del af jobbet

Men der er også en slagside. For selvom Magnus Hansen er god til at mærke efter og sige fra, så oplever han også stressede situationer i forbindelse med jobbet. 

”For eksempel når vi bevæger os ind i opløbet (dagene lige op til en premiere, red.), kan jeg ramme en flow-tilstand, hvor jeg begynder at tilsidesætte kroppens basale behov som søvn og mad,” siger han og tilføjer:

”Når jeg rammer sådan et flow, kan jeg også sagtens ende med at arbejde lidt længere, mens kollegerne holder deres pauser.”

Ifølge Magnus Hansen er opløbet generelt det mest intense forløb, og her kan en arbejdsdag nemt snige sig op på 14-15 timer.

I alarmberedskab hver aften

Det er ikke kun før premieren, at tonemesteren indimellem kan føle sig stresset.

Kroppens alarmberedskab bliver også aktiveret de aftener, hvor han afvikler forestillinger.

”For eksempel løber der flere kilometer kabel rundt om scenen, og hvis jeg ved, at der en svaghed et sted, så er det en klar stressfaktor at tænke på, om lyden vil svigte, mens publikum rocker med,” siger han.

”Og der er kontant afregning fra publikum, hvis der opstår fejl,” tilføjer Magnus Hansen, som både har oplevet at få negative og positive kommentarer efter tæppefald.

Udfordring med familieliv

Som tonemester på forskellige forestillinger er Magnus Hansen typisk på arbejde, når andre har fri.

I spillesæsonen arbejder han for eksempel flere aftener om ugen og i weekenden. Dertil kommer de lange perioder væk hjemmefra, når han er på turné med en forestilling.

”Det er ikke aktuelt et problem, for jeg har ingen børn, og min kæreste, der er køkkenchef, arbejder også nogle gange på skæve tidspunkter,” siger Magnus Hansen.

Han og kæresten har ikke umiddelbart nogen planer om at få børn, men Magnus Hansen har dog overvejet, hvordan et liv med børn kan hænge sammen med hans job.

”Jeg forestiller mig, at det kan blive vanskeligt finde den rigtige balance, og derfor vil det nok også være fristende at kigge mod mere faste rammer, hvis det sker,” siger han og tilføjer:

”Men lige nu nyder jeg min frihed og muligheden for at holde fri, når andre knokler.”

Magnus Hansen

  • Uddannet lyddesigner, Den Danske Scenekunstskole, 2016
  • Arbejder pt. som tonemester for
    Langkjær Entertainment
  • 29 år, bor i København