vivi_01_TSS_1320PX.jpg
Da DAN-Palletiser gik konkurs, stod teknisk assistent Vivi Nielsen pludselig uden indtægt og kunne ikke betale sine regninger.

Når lønnen udebliver ved konkurs

Konkurs Hvordan ville du have det, hvis der ikke kom penge ind på din konto den første i måneden? Vivi Nielsen har prøvet det, og det var ikke rart.

En af de sidste dage i april 2017 kom en kurér hjem til Vivi Nielsens bopæl. Hun var ikke selv hjemme, så det blev hendes mand, der tog imod beskeden. Det var en fyreseddel.

”Det var meget ubehageligt. Hvorfor skulle det foregå på den måde? Hvorfor indkaldte de mig ikke til en samtale, hvor jeg kunne få en forklaring på, hvorfor jeg var blevet fyret?” siger Vivi Nielsen.

Hun er uddannet teknisk assistent og arbejdede som produktionsplanlægger i DAN-Palletiser.

”Jeg havde indtryk af, at virksomheden havde kørt dårligt igennem flere år. Men derfor kan man jo godt behandle folk ordentligt og hjælpe dem med at komme videre på en god måde.”

Hendes opsigelsesvarsel var på fire måneder, og hun blev fritstillet i perioden. Men efter en måned fik hun endnu en ubehagelig overraskelse.

”Der kom ikke nogen løn ind på min konto. Det viste sig, at DAN-Palletiser var gået konkurs. Nu stod jeg pludselig uden en indtægt og kunne ikke betale mine regninger.”

Hurtig reaktion

Vivi Nielsen ringede til TL i Ringsted for at få hjælp.

”TL var hurtige til at tage ansvar. De sagde, at de kunne låne mig 80 procent af min løn, indtil Lønmodtagernes Garantifond var færdige med at behandle konkurssagen. Sagsbehandlingen kan godt tage nogle måneder.”

 

Hvis ikke du får din løn

  • Kontakt din lokale TL-afdeling med det samme. TL har erfarne medarbejdere, som kan hjælpe dig.
  • Fortsæt med at gå på arbejde, indtil situationen er afklaret. Som funktionær må du aldrig udeblive uden varsel fra arbejdet.
  • Overvej, om du ønsker at blive i virksomheden, hvis den overlever.
  • Tal med TL om dine muligheder for at skifte job, og hvilke konsekvenser det har for din økonomi.
  • tl.dk/afdelinger

Lån hos TL
Hvis du skal låne penge af TL i forbindelse med en konkurs, skal du være opmærksom på tre ting:

  1. Du skal have været medlem af TL i mindst 12 måneder for at kunne låne penge.
  2. Du skal anmelde dit tilgode­havende hos Lønmodtagernes Garantifond og konkursboet.
  3. Lånet er rentefrit.

Pengene fra TL gik ind på kontoen efter et par dage. Men næsten samtidig kom der også penge fra Lønmodtagernes Garantifond (LG).

”Jeg betalte mit lån tilbage til TL, og regnede med, at jeg ikke ville få flere problemer. Men næste måned, var der igen ikke sat penge ind på min konto – hverken fra min tidligere arbejdsplads eller Lønmodtagernes Garantifond."

Vivi Nielsen ringede igen til TL Ringsted, som gav hende et nyt lån.

”Pengene stod på kontoen dagen efter. Det gik rigtig stærkt. En måned senere havde jeg det samme problem og måtte igen låne penge af TL. Men det var også sidste gang. Næste måned kom pengene fra Lønmodtagernes Garantifond, og så kunne jeg betale det hele tilbage.”

Nyt job

Vivi Nielsen er glad for, at hun kunne låne penge af TL, indtil hun kunne få dækket sit tab af LG.

”Det er ikke så sjovt, når der ikke kommer penge ind på kontoen. Men TL har været enormt hjælpsomme. De har også hjulpet mig med mit CV og min LinkedIn-profil. Hver gang jeg ringer, er de klar til at hjælpe.”

Dagen før Teknikeren taler med hende, ringede hun igen til TL Ringsted, men denne gang med en god nyhed.

”Jeg har fået nyt job i Kecon, hvor jeg skal lave tegninger til stålaltaner. Det glæder jeg mig meget til. Jeg var ellers bange for, at jeg var blevet for gammel til, at nogen ville ansætte mig,” siger 55-årige Vivi Nielsen.