Group Project Service Diagram 20191203

New Yorks skraldespande får ansigtsløft

Design 200 designere dystede i en verdensomspændende konkurrence om at finde et nyt design til New Yorks skraldespande.

Flere end 23.000. Så mange skraldespande har New York på sine gadehjørner. Designet af trådkurven kan dateres tilbage til 1930erne, men inden længe får den aldrende spand et ’make over’.

Det sker, efter at 200 designere har dystet i en verdensomspændende konkurrence om at finde et nyt design, som skal rulles ud over den næste tid.

Vinderen er Group Project, som arbejder med designløsninger i byplanlægning. De har designet en spand, som er 50 procent lettere end den gamle. Den får desuden otte håndtag, som gør den nemmere at løfte. I det nye design går spanden desuden fra at have et rum til at have to, ligesom der vil være plads til både genanvendeligt affald og regulært affald - plus en spand til papir.  

"Vinderen demonstrerer, hvordan design kan forbedre offentlig service - i dette tilfælde gør den arbejdernes job nemmere, gadelandskabet smukkere og produktionsomkostningerne er lave," siger en af dommerne Victoria Milne i en pressemeddelelse.

200 deltagere

"BetterBin"-konkurrencen er blevet til i et partnerskab mellem Van Alen Institute, Designers Society of America, AIA New York Center for Architecture og NYC Department of Sanitation.

Det er 15 måneder siden, at den blev skudt i gang med opfordringen til at designe en skraldespand, som blandt andet - bogstaveligt talt - gør livet lettere for sanitetsarbejderne, og som i højere grad lever op til kravet om genbrug.

"Skønt den (nuværende, red.) er ikonisk i New Yorks gader, behøver trådkurven et redesign for bedre at kunne adressere det nuværende og fremtidige affaldsbehov i byen," stod der blandt andet i konkurrenceoplægget.

Ud af de indkomne forslag blev der valgt 12 finalister, og to prototyper blev gennem 90 dage testet på gaden, inden den endelig afgørelse faldt.

De nye skraldespande vil dog endnu ikke blive sat op i hele byen. Derimod placeret et antal langs Fifth Avenue mellem 88. og 92. gade i en testperiode, inden de bliver sat i masseproduktion, skriver ny.curbed.com.