Bildækasfaltcolourbox26900321
Regnvandsbassiner på hver side af motorvejen fanger op til 80% af mikroplast fra vejene.

Ny metode fjerner mikroplast fra vejene

Teknik Vejdirektoratet og Aalborg Universitet vil med en ny metode fange tonsvis af mikroplast fra biler, og særligt deres dæk, som hvert år ender i naturen.

Langs Herningmotorvejen ender omkring fem tons mikroplast årligt i naturen for hver eneste kilometer asfalt, når bittesmå plaststykker slides af bilernes dæk og skylles væk med regnen.

Det er cirka 2,5 gange mere end først antaget og ét af de opsigtsvækkende resultater fra et nyt forsøg, hvor Vejdirektoratet og Aalborg Universitet som de første i verden vil rense vandet fra vejene for mikroplast ved brug af regnvandsbassiner og filtre.

"Det lyder af rigtig meget, og det er det også. De små partikler fra dækslid giver noget mikroskopisk støv, som jo skal et eller andet sted hen," siger projektleder Niels Krogh Kristensen, Vejdirektoratet.

Filterbassiner fanger mikroplast

Hele 60% af al mikroplast i naturen stammer fra biler, og det meste fra dækslid. De skadelige effekter af mikroplast for mennesker og dyr er ikke helt klarlagt, men plasten hører nu engang ikke hjemme i naturen. Heldigvis virker projektets rensemetode effektivt: Overfladevandet fra vejene ledes ned i et regnvandsbassin, som filtrerer grove partikler fra. Vandet ledes nu videre til et filterbassin, som i toplaget har et lag sand med 5% spagnum, dernæst et lag vandbehandlingskalk og til slut 20 cm drænsand og drænrør.

Filterbassinerne ved Herningmotorvejen - to i alt, et på hver side af Korskær Bæk - blev oprindeligt anlagt for at fjerne bl.a. tungmetaller. Projektet viser, at regnvandsbassinerne kan fange 70-80% af mikroplasten. De sidste 20-30% fanges i filterbassinerne inden udløbet i den nærliggende bæk, hvorefter vandet er lige så rent som grundvandet.

"Det er et meget positivt resultat," konstaterer Niels Krogh Kristensen og tilføjer, at projektet har vakt opsigt i både Norge og Sverige.

De endelige resultater fra projektet ventes klar ved årsskiftet.

Mikroplast 2