Stanford Diamanter 2

Ny metode til fremstilling af diamanter

Teknik Forskere fra Stanford University har fundet en ny energivenlig metode til at skabe rene diamanter ved brug af en laser og stoffer, der findes i bl.a. råolie.

Selvom diamanter ofte leder tankerne hen på smykker i den helt dyre ende af skalaen, kan de funklende ædelsten også bruges til meget andet end pyntegenstande.

Diamanters hårdhed, høje varmeledningsevne, stabile opbygning og gennemsigtighed er nogle af de egenskaber, der gør dem uundværlige i bl.a. industrien og til medicinsk udstyr og kvantecomputere.

Nu har forskere fra Stanford University udviklet en ny metode til at fremstille diamanter ved lavere temperatur og tryk end traditionelle metoder til fremstilling af syntetiske diamanter.

Metoden udnytter hydrogen og carbon, der findes i råolie og naturgas.

"Det spændende ved artiklen er, at den viser en måde at snyde termodynamikken i forhold til, hvad der normalt kræves for at skabe diamanter," udtaler Rodney Ewing, der er geolog ved Stanford University og en af medforfatterne på den videnskabelige artikel, der er offentliggjort i tidsskriftet Science Advances.

Hurtigt og energivenligt
I naturens egen "produktionshal" bliver diamanter skabt af carbon under højt tryk og temperatur flere hundrede kilometer under Jordens overflade.

Syntetiske diamanter er blevet fremstillet i over 60 år og kræver typisk store mængder energi og ofte en katalysator i form af et metal, som forringer renheden af den fremstillede diamant.

Stanford-forskerne benytter et saltlignende pulver, der kan udvindes fra råolie og naturgas, og som udover carbon også indeholder hydrogen.

I et trykkammer kunne forskerne på en brøkdel af et sekund få triamantan - en variant af diamantens egen molekylestruktur - til at danne diamant ved at belyse det med en laser.

"Ved at begynde med de her byggeklodser kan man fremstille diamanter hurtigere og lettere, og du kan samtidig lære om processen på en mere grundig måde, end hvis du bare efterligner det høje tryk og temperatur, man finder i den del af Jorden, hvor diamanter dannes naturligt," udtaler en anden for forskerne bag studiet, Wendy Mao.

En anden fordel ved metoden er, at dannelsen af diamanter sker direkte, uden at carbon eksempelvis først skal omdannes til grafit i et mellemliggende trin.

Metoden kan endnu ikke bruges til at fremstille større diamanter, men forskerne er nu blevet klogere på, hvordan ren diamant kan skabes.

Læs mere