Kebony1305.jpg
Det norske arkitektfirma Atelier Oslo har brugt Kebony-træ til kunstnerboligen 'House on an Island' på øen Skåtøy.

Nye trætyper lover 50 års holdbarhed

Byggeri En af byggebranchens helt store udfordringer er at finde facadeløsninger, der både er smukke, holdbare og bæredygtige. Et bud er Kebony-træ, der er skabt ved hjælp af en særlig miljøvenlig proces, udviklet i Norge.

Kebony-træ er lavet af bæredygtigt dyrket nåletræ, såkaldt Radiata Pine, fra New Zealand, der modificeres ved at opvarme træet med furfurylalkohol, et biprodukt fra landbrugsproduktionen.

Ved at polymerisere træets cellevægge, opnår træet samme egenskaber som tropisk hårdttræ, der udmærker sig ved lang holdbarhed, hårdhed og dimensionsstabilitet, hvilket især er vigtigt i byggeri i områder med råt og omskifteligt vejr. Træet ændrer farve med tiden og udvikler en sølvfarvet patina.

Tropisk træ mere bæredygtigt
Direktør i Træinformation Mikael Koch er begejstret for Kebony – hvis materialet vel at mærke holder hvad det lover.

”Det er et interessant produkt, fordi det har en længere holdbarhed end andet træ og ikke kræver vedligehold. Kebony garanterer en holdbarhed på 50 år, og det er der få andre produkter der kan. Faktisk er det eneste andet Accoya, der ligner meget, bortset fra at der bruges eddike i stedet for alkohol, og at træet forbliver lyst i modsætning til Kebony. Men holdbarhed og hårdhed er den samme.”

Kebony og Accoya koster det samme som tropisk hårdttræ, og da træet kommer fra New Zealand er transporten også nogenlunde den samme.

Tropisk hårdttræ er dog en smule mere bæredygtigt, da det ikke skal modificeres ved hjælp af trykkammer og høje temperaturer. Derfor vil Mikael Koch gerne slå et slag for det tropiske træ:

”Der er kommet en frygt for at bruge tropisk træ, men vi skal huske, at hvis vi gerne vil holde liv i tropeskoven, så skal vi ikke lade være med at bruge den. For hvis tropeskoven mister sin værdi, risikerer vi at den bliver brændt af og omdannet til plantager. Det er bare vigtigt at sikre, at træet kommer fra certificeret, bæredygtigt skovbrug, og at de lokale arbejdere bliver behandlet ordentligt.”

Læs mere