COLOURBOX52818077

Nyt grønt initiativ vil skabe en grønnere tøjbranche inden 2030

Design Et nyt initiativ vil definere klare mål for, hvordan tøjbranchen fremover kan arbejde med genanvendelse af tekstiler, holdbare designs og mere genbrug af tøj. Målet er at nedbringe det negative aftryk, branchen sætter på kloden, fremover.

Der skal tænkes mere grønt i den danske modebranche. Tøjproduktionen skal arbejde med genanvendelse og designs, der er holdbare ud i fremtiden.

Det er beskeden fra et nyt grønt initiativ, der netop er blevet søsat i forbindelse med Copenhagen Fashion Week.

Bag initiativet står ti danske virksomheder, der alle har forpligtet sig til at benytte mere genbrug i deres produktion frem mod 2030 - helt præcist mindst 40 procent. Det sker i samarbejde med Miljøstyrelsen og en række brancheforeninger.

Initiativet sker på baggrund af en negativ udvikling i tøjbranchen, hvor tekstiler er på en fjerdeplads over produktgrupper med størst negativt aftryk på miljøet i EU.

Mandag var initiativtagerne samlet for at lancere “Frivilligt sektorsamarbejde om tekstiler” på Designmuseum Danmark. Her deltog Teknisk Landsforbund, der bakker op om det nye initiativ.

“Der er brug for, at der bliver gjort noget, så vi kan få vendt den her negative udvikling i branchen. Derfor bakker vi også op om initiativet,” siger Jannik Frank Petersen, der er forbundsformand i Teknisk Landsforbund.

Han tilføjer, at selvom fokus lige nu er på at få omstillet det negative aftryk, så er bæredygtighed også mere og andet end den grønne omstilling. Det handler nemlig om den sociale bæredygtig, der også er et grundvilkår for Teknisk Landsforbund.

“Vi skal huske også at tænke de ansatte i mode- og tekstilbranchen ind i det. Deres vilkår er et enormt vigtigt element, som ikke må blive glemt i det meget vigtige arbejde med at få gjort branchen grønnere,” siger han.

Alle danske tekstilvirksomheder er inviteret til at tilslutte sig målene og sektorsamarbejdet.

Disse virksomheder deltager i initiativet

AIAYU, Bestseller, DK-Company, Salling Group, Ganni, JYSK, Dansk Wilton, Mammut Hoffmann, Trendsales, Green Cotton, Dansk Mode & Textil, Wear/Dansk Erhverv, Lifestyle & Design Cluster og Miljøstyrelsen.

3 mål

Samarbejdet tager udgangspunkt i tre mål, der er funderet på internationale principper om cirkulær økonomi:

1. Inden 2030 består alt tøj og tekstil fra danske virksomheder af mindst 40 pct. genanvendt materiale, herunder mindst 10 pct. genanvendt direkte fra tekstilfibre. (Brugen af genanvendt materiale skal ske inden for rammerne af EU’s tekstilstrategi, herunder særligt med hensyn til fødevaregodkendt PET-plast. Og det udregnes som et gennemsnit for hver virksomhed.) 

2. At skabe fælles cirkulære designkrav med henblik på at tøj fra danske virksomheder designes til at have flere liv og indgå i optimale cirkulære kredsløb. Designkravene skal være anvendelige for både små og store virksomheder.  

3. En større del af omsætningen på tøj i Danmark kommer fra gensalg, og tøj holdes i brug så længe som muligt.

Kilde: Lifestyle&DesignCluster