ClampCut 2 produkt_2000.jpg
Den hvide side skal vende mod babyen, den grønne skal vende mod modersiden

Nyt instrument skærer navlestrengen frem for at klippe den

Industriel design Danskere står bag designet, som mindsker risikoen for infektion og spredning af sygdomme i forbindelse med fødsler.

Jordemødre vil gerne gøre fødselsoplevelsen for en nybagt familien til en god oplevelse. Det var bl.a. det, som virksomheden Price Invena Aps med Frederik Emil Cederfelt Larsen og Peter Sølbeck i spidsen havde i baghovedet, da de designede ClampCut® All-in-one – et sterilt engangsinstrument, som jordemødre bruger til at klemme og overskære navlestrengen hos nyfødte.

Det fungerer sådan, at man placerer navle­strengen ind mellem to klemmer, lukker hver klemme og presser klemmerne igennem en skæreenhed. Den ene klemme efterlades på babyens navlesnorsstump, mens den anden sidder på moderkagen.

Slipper for sterilisering

“En af fordelene ved instrumentet er, at jorde­mødrene ikke behøver bruge tid på at sterilisere og holde styr på de 5-7 instrumenter, man traditionelt bruger til at klemme og klippe navlestrengen,” siger Frederik Emil Cederfelt Larsen.

Skulle man være i tvivl om, hvordan man bruger ClampCut®, er der hjælp at hente i designet, hvor flere små ikoner viser vej.

Der er eksempelvis et ikon af en baby på den ene side – den der skal vende mod babyen.

Ud over en tidsbesparelse er formålet at undgå infektioner.

“Når jordemødre eller moderens partner klipper navlestrengen på traditionel vis, risikerer man, at der sprøjter blod fra navlesnoren. Det lyder umiddelbart harmløst, men det betyder, at der er en skjult risiko for at sprede blodbårne sygdomme som HIV. I stedet skærer man her navlesnoren i et lukket område, hvilket også betyder, at man udgår blodsprøjt,” siger Frederik Emil Cederfelt Larsen.

Han uddyber, at der er tale om en engangsprodukt – netop på grund infektions- og sygdomsrisiko.

ClampCut® blev i maj tildelt en Danish Design Award i kategorien Betterwork – en pris, der bliver givet for designløsninger, som gør arbejds­livet bedre for en bestemt faggruppe.

Priceinvena.dk

 

 

Clamcut Frederik Emil Cederfelt Larsen.jpg
Der lyder ét klik fra hver klemme, der lukkes, og et, når man skærer. På den måde ved jorde­mødrene, at det er gået rigtigt for sig. Folkene bag kalder det en click-click-cut handling. “No click, no cut. Det er det slogan, vi kører med, og som alle forstår,” fortæller Frederik Emil Cederfelt Larsen, som sammen med resten af holdet i maj modtog en Danish Design Award i kategorien Betterwork.

Se video, som viser hvordan ClamCut skal bruges.