sporbarhed beton 1320p.jpg
Ved hjælp af en molekylær sensor og en mobiltelefon skal det være muligt, at indhente informationer om betonens sammensætning.

Nyt projekt skal øge sporbarhed i beton

Beton Det skal være nemmere at genanvende beton i fremtiden.

Hvert år produceres mere end to millioner tons betonaffald i Danmark, men det er ofte meget svært at spore informationer om betonens egenskaber.

Det er problematisk, fordi kvaliteten af den oprindelige beton er afgørende for, hvilke muligheder man efterfølgende har for genanvendelse. Derfor kan en øget sporbarhed være af stor betydning.

Hos Teknologisk Institut arbejder man for tiden på en ny løsning med at anvende molekylær teknologi i fremstillingen af ny beton, der vil medføre, at nye betonprodukter fra starten får en indbygget sporbarhed.

Blandt andet arbejder man på en teknologi, der skal gøre det muligt at spore informationer om betonaffald ved hjælp af en mobiltelefon og en håndholdt molekylær sensor på størrelse med en tændstikæske.

Sensoren virker ved, at den udsender en lysstråle, der reflekteres på overfladen og dernæst måler intensiteten af det reflekterede lys inden for de infrarøde bølgelængder.

Stort potentiale

Ud fra det kan sensoren skabe et molekylespektrum for materialet.

Mere end 90 procent af al betonaffald anvendes i dag som belægninger og bærelag, men ifølge Teknologisk Institut er der et langt større genanvendelsespotentiale, fordi sorteringen af betonaffald i dag er for dårlig.

Det vil en forbedret sporbarhed kunne hjælpe betragteligt på.

Læs mere på Bedreinnovation.dk